• Maskirani napadač pucao po džamijama, najmanje 40 mrtvih
 • Maskirani napadač pucao po džamijama, najmanje 40 mrtvih

  Maskirani napadač pucao po džamijama, najmanje 40 mrtvih

  Foto: Reuters/Pixsell

  Najmanje 40 osoba ubijeno je nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch i počele da pucaju.

  Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu. Pucao je i prema djeci, a prema posljednjim informacijama, ubio najmanje 40 ljudi.

  Ispalio je najmanje 100 hitaca. Napadač se identifikovao kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji. Navodno je upravo on cijeli masakr prenosio na Facebooku i kasnije video objavio na Instagramu.  Policija ga je uhapsila nedugo nakon napada.

  Prema navodima svjedoka, barem jedan napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu. Policija je potvrdila da je uhapsila jednog atentatora.

   

   

   

   

  Iz Facebooka su objavili kako su sporni video uklonili.

   

  CNN je objavio da je naknadno uhapšeno još troje ljudi, dva muškarca i žena, za koje sumnjaju da su nasumično pucali na džamiju.

   

  U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebalo da igra protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije povrijeđen. Policija upozorava građane u centru grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom gradu.

  "Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.

  Prema popisu iz 2013. godine jedan odsto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

   

  Izvor;antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News