• MA u stečaju tužio ToMontenegro zbog povrede žiga kompanije
 • MA u stečaju tužio ToMontenegro zbog povrede žiga kompanije

  MA u stečaju tužio ToMontenegro zbog povrede žiga kompanije

  Montenegro Airlines (MA) u stečaju tužio je ToMontenegro jer je, neovlašćenim predstavljanjem i stavljanjem u promet loga koji je istovjetan ili sličan čuvenom orlu, povrijedio registrovani žig kompanije, saznaje Pobjeda.

  Tužbom se traži naknada štete koja nije precizirana, ali je jednaka iznosu koristi koju ToMontenegro ima namjeru da ostvari stavljanjem loga kao znaka na svoju robu i usluge.

  Traži se i da ToMontenegro odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem loga, a pod prijetnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti.

  U tužbi koju je u četvrtak predao Privrednom sudu stečajni upravnik MA Saša Zejak, navodi se da je ToMontenegro povrijedio više članova Zakona o žigu, kojim je propisano da nosilac žiga ima isključivo pravo korišćenja zaštićenog znaka.

  U tužbi se podsjeća da je MA 26 godina obavljao usluge avio-prevoza, te da je prepoznat u svijetu kao nacionalni brend i kompanija koja obavlja prevoz ka brojnim destinacijama.

  "S tim u vezi, MA je usluge obilježavao univerzalno, prepoznatljivim zaštitnim znakom - žigom u obliku orla, koji je sadržao i naziv društva. Tužilac je nosilac prava na nacionalnom žigu i registrovan kod Zavoda za intelektualnu svojinu, kod kojeg je u toku postupak obnove", navodi se u tužbi.

  Konstatuje se da je ToMontenegro na konferenciji za medije 28. maja predstavio novi logo kompanije koji je istovjetan ili sličan logu MA, odnosno registrovanom žigu.

  Zakon o žigu, kako su dodali, propisuje da nosilac žiga ima pravo da drugim licima zabrani da u trgovinskom prometu neovlašćeno koriste znak koji je istovjetan njegovom žigu, te da ga koriste za istu robu i usluge za koje je žig registrovan.

  Precizirano je i pravo zabrane ukoliko zbog korišćenja znaka postoji vjerovatnost dovođenja javnosti u zabludu. Propisano je i da nosilac žiga ima pravo da drugima dozvoli ili zabrani stavljanje zaštićenog znaka na robu, njenu ambalažu ili sredstva za obilježavanje robe.

  "Važno je ukazati da tuženi ne može registrovati svoj logo kao žig ni u smislu člana sedam Zakona o žigu, odnosno ispunjeni su svi uslovi za odbijanje registracije žiga na osnovu ranijih žigova, što će biti predmet posebnog postupka", dodaje se u tužbi.

  Sudu se predlaže da utvrdi da je ToMontenegro nesumnjivo povrijedio žig MA, kao i prava koja iz njega proizilaze.

  To je, kako se ukazuje, urađeno ponašanjem i namjerom ToMontenegra da kao logo koristi znak MA koji je zaštićen i to za usluge i robu koje su istovjetne uslugama i robi za koje je registrovan žig na koji pravo ima MA.

   

  Izvor:Pobjeda

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News