• Kriptovalute najveća prijetnja 2018. godine?
 • Kriptovalute najveća prijetnja 2018. godine?

  Kriptovalute najveća prijetnja 2018. godine?

  Vodeći informatički stručnjak Džejson Blumberg objavio je u magazinu „Forbs“ članak u kojem je upozorio da je ilegalno trgovanje kriptovalutama najveća prijetnja 2018. godine i da ih treba zakonom zabraniti.

  „Prošle sedmice napisao sam članak o ilegalnom trgovanju kriptovalutama – o tome kako hakeri ugrađuju softver za transakcije kriptovaluta u poslovne mreže, lične računare i druge naprave. Pokušao sam podići uzbunu i nazvao to najvećom prijetnjom 2018. godine. Nisam otišao dovoljno daleko“, piše Blumberg u novom članku za Forbs.

  Nakon dužeg razmišljanja, Blumberg je došao do zaključka da je ilegalno trgovanje kriptovalutama toliko zastrašujuće da bi sve kriptovalute trebalo ukinuti.

  Kriptovalute
  Kriptovalute

  „Ovakve vrste napada mogu se toliko brzo proširiti da mogu preuzeti računare, mreže i baze podataka širom svijeta. Moje mišljenje je da tehnologije za prevenciju ili ublažavanje ove podmukle 'infekcije' nikada neće dovoljno dobro funkcionisati. Postoji samo jedan način za savladavanje zvijeri: Moramo zakonom zabraniti sve kriptovalute koje postoje“, piše Blumberg.

  Jedan od razloga zašto je područje kriptovaluta toliko podložno ilegalnom trgovanju je ideja trgovanja bez dozvole. Ukratko, to znači da bilo ko na internetu može poslovati kriptovalutama, prodavati ih, kupovati ili rudariti, stvarati pomoću posebnog softvera.

  „Problem u poslovanju bez dozvole je u tome što ništa ne može zaustaviti kriminalce u trgovanju i stvaranju kriptovaluta. Naravno, nisu svi koji stvaraju kriptovalute kriminalci, ali mnogi sudjeluju u ilegalnim aktivnostima kao što su izbjegavanje plaćanja poreza, pranje novca ili finansiranje terorizma. Međutim, najstrašnija od svih kriminalnih aktivnosti je ilegalno stvaranje kriptovaluta“, piše Blumberg.

  „Hakovanje naših računara je vrlo lako – potrebna je samo jedna žrtva, jedna posjeta zloćudnoj stranici, jedno preuzimanje lažne aplikacije s interneta i bam! Haker je unutra“, piše Blumberg.

  Bitkonj
   

  Dok se stručnjaci za sajber-sigurnost bore protiv tipičnih hakerskih napada, softver za stvaranje kriptovaluta tehnički nije zloćudan i može se ugraditi u svaki računar. Dok god računar ima pristup internetu, hakeri koji su ugradili softver mogu neometano poslovati kriptovalutama, smatra Blumberg.

  „Najopasniji aspekt ilegalnog stvaranja kriptovaluta je što se može odvijati u nedogled. Na kraju krajeva, hakeri ništa ne kradu osim malo struje. U ovom svijetu punom strašnijih prijetnji, stvaranje kriptovaluta će uvek biti na kraju lestvice prioriteta. Dok potpuno ne sruši cijele mreže“, upozorava Blumberg.

  Tijela za regulaciju širom svijeta, ističe Blumberg, bore se protiv pranja novca pravilom da kompanije treba da znaju s kim posluju, što bi u teoriji trebalo da smanji izglede za kriminalne aktivnosti. Bilo bi logično primjeniti isto pravilo na poslovanje kriptovalutama. Međutim, ono ne može funkcionisati u sistemu poslovanja bez dozvole. Ako je samo jedna osoba u lancu kriminalac, svi sudjeluju u kriminalnoj aktivnosti.

  „Kada izvršite transakciju bitkojnom, ko je zapravo sprovodi? To nije ni trgovac, ni berza, ni rudar koji je za to nagrađen. To je svaka osoba u lancu, jer tako funkcioniše poslovanje. Istina je da samo jedan rudar biva nagrađen, ali transakcija je zabilježena kod svake osobe u lancu“, objašnjava Blumberg i upozorava: „Stoga, ako je samo jedan od trgovaca kriptovalutom kriminalac, vi svakom transakcijom te kriptovalute podržavate kriminalnu aktivnost. I vjerujte, broj kriminalaca koji posluju kriptovalutama raste iz dana u dan“.

  Blumberg zaključuje da svetu kriptovaluta preostaju dvije opcije: uvođenje poslovanja uz dozvolu ili potpuno ukidanje kriptovaluta: „Uživajte u svijetu trgovanja kriptovalutama bez dozvole dok možete, jer su mu dani odbrojani“, upozorio je Blumberg. 

   

  Izvor: Fonet

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News