• Ko je Asma al Asad:
 • Ko je Asma al Asad:

  Ko je Asma al Asad: "Pustinjska ruža" ili "Prva dama pakla"

  Proteklih nekoliko sati o porodici Asad bruje svi mediji. Prva dama Sirije boluje od karcinoma.

  Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Predsjedništva objavljena je fotografija sirijskog predsjednika kako sjedi pored bolničkog kreveta svoje supruge koja prima terapiju, ispod koje piše da je maligni tumor otkriven u ranoj fazi, prenosi AP.

  Sirijski državni mediji prenijeli su da je prva dama Sirije na liječenju u vojnoj bolnici u Damasku.

  Ali, ko je uopšte Asma Al Asad?

  Za razliku od svog supruga, Asma nije odrasla u Siriji. Rođena je u Velikoj Britaniji gdje je i završila fakultet. Išla je u školu "Church of England", gdje su je prijatelji znali kao Emu. Roditelji su joj bili kardiolozi, a ona je studirala francuski i kasnije radila za "Dojče banku" u Londonu kao investicioni bankar.

  Za svog sadašnjeg supruga udala se kada je imala 25 godina. Upoznali su se kada je Bašar bio na specijalizaciji iz oftalmologije u Londonu, a ponovno su se sreli 2000. Vjenčali su se u tajnosti godinu kasnije, tek nekoliko dana nakon što je njen muž preuzeo funkciju predsjednika nakon smrti svog oca.

  Prvu damu Sirije jedni nazivaju "Pustinjska ruža", dok je za druge "Prva dama pakla". Ona je veoma aktivna na društvenim mrežama gdje objavljuje fotografije sa djecom, iz posjeta vrtićima ili sličnim ustanovama.

  Na društvenim mrežama njen rad prati više od 120.000 ljudi.

  Britanski "Gardijan" je jednom prilikom napisao da je prva dama Sirije upućena u sve što radi njen suprug, a kao dokaz da je upućena čak i u zločine u Siriji, list je objavio i privatnu prepisku preko imejla koja je neko vrijeme kružila po Siriji, a potom se pojavila i na Fejsbuku. U toj prepisci navodi se da je, dok su na Damask padale bombe, predsjednički par trošio velike sume novca na nakit, dizajniranje enterijera svojih nekretnina i odjeću.

  ''Zajedno ćemo biti jači i zajedno možemo sve da prebrodimo. Volim te'' - jedan je od mejlova koji je Asma poslala svom suprugu.

  Od trenutka kada je došla u centar pažnje, mediji na zapadu potražili su njene starije intervjue. Tako su pronašli njen prvi intervju za ruske medije koji je dala televiziji "Čenel 24". Ali, Asma se nije oglašavala samo u ruskim medijima. Jedan od njenih najpoznatijih intervjua bio je onaj dat za američki "Vog" 2010. koji je kasnije Ana Vintur povukla sa sajta.

  Bašar i Asma imaju troje djece - Hafeza (14), Zeina (12) i Karima (11). Za najstarijeg sina već se priča da bi mogao da bude očev nasljednik.

   

   

   

   

   Izvor: Blic.rs

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News