• Joanikije: Amfilohije i Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda
 • Joanikije: Amfilohije i Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda

  Joanikije: Amfilohije i Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda

  Foto: mitropolija.com

  Episkop budimljansko-nikšićki SPC Joanikije kazao je za TV Prva da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao i da se sada oporavlja pod kontrolom ljekara.

  "Moram da budem u samoizolaciji. Vijest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cijela Crkva žali, tuguje i uznosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, nasljednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem.

  Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra djela. Gdje je raspeće, tu je i osjećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Patrijarh Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji", rekao je Joanikije.

  On je rekao da je "ovo veliki ispit za naš narod i Crkvu".

  "Tugujemo za mitropolitom Amfilohijem i patrijarhom Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i Crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavali krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdržati i hrišćanski podnijeti, i poslije svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej", naglasio je Joanikije.

  On je zaključio da su Amfilohije i Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda, prenosi B92. 

  "SPC će patrijarha Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska.

  Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda", rekao je Joanikije.

   

   

  Izvor: mitropolija.com

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News