• IZJZ Puši oko deset odsto učenika između 13 i 15 godina
 • IZJZ Puši oko deset odsto učenika između 13 i 15 godina

  IZJZ Puši oko deset odsto učenika između 13 i 15 godina

  U Crnoj Gori oko deset odsto učenika su trenutni korisnici duvanskih proizvoda, od čega 11,6 odsto dječaka i 8,1 procenata djevojčica, pokazalo je Globalno istraživanje pušenja kod mladih GYTS, koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore sproveo prošle godine.

  Podaci su pokazali da je najviše učenika eksperimentisalo sa cigaretama (prvi put probali)između 12 i 13 godina starosti, prenose Dnevne novine.

  Istraživanje je uključilo 4.216 učenika starosti od 13 do 15 godina, koji su išli u osmi i deveti razred osnovne i prvi razred srednje škole.

  “Gotovo trećina učenika (27,8 odsto) je u nekom momentu probala duvan. Ukupno 4,5 odsto učenika su trenutno korisnici drugih duvanskih proizvoda, a 2,2 odsto su trenutni korisnici bezdimnog duvana", kaže se u iastraživanju.

  Kako se navodi, gotovo svaki sedmi učenik (14,9 odsto) je kazao da bi u budućnosti mogao postati korisnik nekih duvanskih proizvoda, a 5,9 odsto ispitanika pretpostavlja da bi u budućnosti mogao uživati u cigaretama.

  Podaci su pokazali da je najviše učenika eksperimentisalo sa cigaretama (prvi put probali cigarete) između 12 i 13 godina starosti (29,4 odsto), a zatim između 14 i 15 godina (26,3 odsto).

  “Češće nego svaki peti učenik (21,4 odsto) je naveo da je eksperimentisao sa upotrebom duvanskih proizvoda sa sedam i manje godina starosti i to znatno češće dječaci nego djevojčice”, ističe se u istraživanju Instituta.

  Nešto više od četvrtine učenika pušača (26,3 odsto) tokom dana konzumira između dvije i pet cigareta, a slično (24,6 odsto) je učešće onih koji konzumiraju manje od jedne cigarete dnevno.

   

   

  Izvor:Mina

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News