• Ivan Brajović se povlači sa mjesta predsjednika SD-a
 • Ivan Brajović se povlači sa mjesta predsjednika SD-a

  Ivan Brajović se povlači sa mjesta predsjednika SD-a

  Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović saopštio je članovima Predsjedništva partije da se na predstojećem kongresu neće kandidovati za mjesto predsjednika te stranke. To je Pobjedi saopštio izvor iz vrha SD-a, navodeći da je u pitanju dogovor u vrhu partije.

  "Brajović je saopštio da se neće kandidovati, da bi otvorio prostor za mlađu generaciju političara u vrhu partije, ali i da su potrebne nove generacije na svim nivoima", rekao je izvor.

  Prema informacijama Pobjede, svojevremeno je na incijativu Brajovića izmijenjen Statut stranke po kojem predsjednik može biti biran najviše dva puta. Kako je kongres SD-a planiran za 31. januar 2022, Brajović bi se povukao sa čela partije nakon šest godina.

  Sjednica Glavnog odbora SD-a na kojem bi trebalo da bude određen datum i raspisan kongres biće održana do kraja mjeseca.

  Socijaldemokrate su formirane 2015. nakon raskola u tada jedinstvenoj Socijaldemokratskoj partiji, a povod je bilo odbijanje rukovodstva SDP-a predvođenog Rankom Krivokapićem da podrži Vladu Mila Đukanovića.

  Prvi Kongres SD-a održan je 31. januara 2016. i na njemu je za prvog predsjednika izabran Ivan Brajović, dok su za potpredsjednike izabrani Mićo Orlandić, Vujica Lazović i Damir Šehović.

  Drugi Kongres SD-a je trebalo da bude održan 30. maja prošle godine, ali je odgođen zbog epidemioloških razloga. Shodno tadašnjem dogovoru u vrhu partije, Ivan Brajović je bio jedini kandidat za predsjednika SD-a.

  SD je na izborima 30. avgusta prošle godine osvojio preko pet hiljada glasova i jedan mandat više u odnosu na prošle parlamentarne izbore, ali zbog gubitka vlasti u toj partiji nijesu bili zadovoljni rezultatima.

  Brajović ima izuzetno bogato političko iskustvo jer je pokrivao najodgovornije funkcije u državi. Prema podacima iz njegove biografije, jedan je od osnivača Socijalističke partije Crne Gore, Saveza reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

  U Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore i u njeno ime obavljao je funkcije sekretara Izvršnog odbora SDP CG, odbornika i potpredsjednika u opštini Danilovgrad, poslanika u Skupštini Republike Crne Gore, poslanika u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Na Petom kongresu SDP CG 2001. godine izabran je za potpredsjednika SDP-a, a na parlamentarnim izborima 2002. i 2006. godine za poslanika u Skupštini RCG. Poslije parlamentarnih izbora održanih 29. marta 2009. godine, 10. juna iste godine izabran za ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Od 2012. godine do 2016. godine obavljao je funkciju ministra saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore. Na Osnivačkoj skupštini Socijaldemokrata Crne Gore, održanoj 31. jula 2015. godine, izabran je za odgovorno lice SDCG, a na Prvom kongresu, 31. januara 2016. godine i za njenog prvog predsjednika. Brajović je od 2016. do 2020. bio predsjednik Skupštine Crne Gore.

   

   

  Izvor:antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News