• Inspekcija: Ljekari bez licence, ljekarska uvjerenja se izdaju bez dozvole
 • Inspekcija: Ljekari bez licence, ljekarska uvjerenja se izdaju bez dozvole

  Inspekcija: Ljekari bez licence, ljekarska uvjerenja se izdaju bez dozvole

  Zdravstvena inspekcija je od početka godine napisala kazni u iznosu od 13 hiljada eura. Uglavnom je kažnjavala privatne zdravstvene ustanove, kaže za Prvu glavna inspektorka Višnja Orban.

  Inspektori su nailazili na ljekare koji rade bez licence i one koji je nisu obnovili. Privatne ustanove, kaže Orban, najčešće su kontrolisali po prijavi građana. Kaže i da su sanitarni inspektori nailazili i na lošu higijenu u pojedinim javnim i privatnim ustanovama.

  "Bili smo u nekom kozmetičkom salonu gdje smo ustanovili da radi ljekar bez rješenja ministarstva zdravlja, onda je bilo da su neke zdravstvene ustanove proširile djelatnost pored one osnovne za koje imaju rješenje. Tu smo izrekli zabranu rada za određenu djelatnost.", kaže Orban.

  Naišli su i na zdravstvene ustanove koje, kaže Orban, izdaju ljekarska uvjerenja iako za to nemaju dozvolu. Zato poziva na oprez.

  "Ljekarska uvjerenja mogu da izdaju samo one zdravstvene ustanove koje je ovlastilo ministarstvo zdravlja. Na sajtu ministarstva zdravlja postoji spisak tih zdravstvenih ustanova", dodaje Orban.

  Kada su u pitanju bolnice, zdravstveni i sanitarni inspektori kontrolisali su od početka godine kaže Orban nekoliko javnih i privatnih.

  "Sanitarna inspekcija naložila da se povede računa o sanitarno – higijenskim uslovima. Neke bolnice, neka odjeljenja treba da se okreče, da se srede", kaže sagovornica Prve.

  Rezultati brisa na čistoću biće poznati krajem mjeseca. Orban objašnjava da će bolnice koje ne ispune higijenske uslove biti u obavezi da izvrše korektivne mjere čišćenja i dezinfekcije, nakon čega inspektori ponavljaju kontrolu.

   

   

  Izvor: Prva Tv

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News