• Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građanima
 • Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građanima

  Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građanima "nije svejedno"

  oto: Beta/AP

  Vlada Hrvatske planira da u mjestu Mala Gorica, nedaleko od Petrinje izgradi prihvatilište za tražioce azila, piše Jutarnji list.

  List navodi da je u maju ove godine Samostalni sektor MUP-a za Šengensku koordinaciju i fondove EU donio odluku o dodjeli finansijskih sredstava za izgradnju Prihvatilišta za tražoce azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

  Kako se navodi, stanovnici Petrinje i naselja Mala Gorica još ne znaju ništa o tome, osim što su do njih stigle glasine o dolasku migranata.

  "Nas niko niš' nije pitao. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebno kada čujem da će u naselju biti mjesta za više od 1.500 ljudi. Ko zna ko će nam uskoro biti susjedi. Biće ih više nego nas u selu", rekao je jedan od mještana.

  Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović tvrdi da nije bio ni uključen u donošenje te odluke niti je informisan o tome.

  Nekadašnje izbjegličko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno - montažni objekti su uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje, a Jutarnji piše da Vlada tu planira da izgradi kontejnersko naselje.

  Kako piše u odluci o dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici, svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uslova smještaja i pružanja usluga prihvata tražiocima međunarodne zaštite.

  Hrvatski MUP navodi da će Prihvatilište biti namijenjeno malom broju tražilaca azila.

  "Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz osnivanje Prihvatilišta za tražioce azila u Maloj Gorici", navodi se u saopštenju hrvatskog MUP-a.

   

   

   

  Izvor;antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News