• Hoće li Kusturica “bratom Radovanom” na don Branka
 • Hoće li Kusturica “bratom Radovanom” na don Branka

  Hoće li Kusturica “bratom Radovanom” na don Branka

  Hoće li Kusturica “bratom Radovanom” na don Branka

  Kontroverzni Emir Kusturica i No Smoking Orchestra nastupiće 10. avgusta na KotorArt Don Brankovim danima muzike. Šta je organizatora navelo da pokojnog don Branka Sbutegu, koji je bio i ostao simbol antiratnog angažmana i ekumenizma, poveže sa Emirom Kusturicom, velikim režiserom i muzičarom-amaterom koji je u posljednjih četvrt vijeka u javnosti prisutniji povodom klero-nacionalističkih gafova, nego zbog filmova?

  Odgovor smo potražili i preko ljubazne portparolke Festivala Sare Lakićević - dobili.

  Organizator nas, najprije, podsjeća da je KotorArt “umjetnički iskaz skladno različite Crne Gore, festival koji promoviše umjetnost i kroz ime don Branka Sbutege ali i kroz Kotor, kao mjesto suživota, umjetnosti, razumijevanja, tolerancije i različitosti svake vrste, po čemu se danas i cijela Crna Gora prepoznaje i čim se diči.”

  Lijepo, ali daleko od onoga što nas zanima. I u sljedećem pasusu odgovora, tek se lagano primičemo traženome…

  “Veza između Emira Kusturice i don Branka Sbuetege je ista ona koja je povezivala don Branka sa drugim umjetnicima i izvođačima klasične i pop orjentacije koji su gostovali u Kotoru, kao što su Cane iz Partibrejkersa, Darko Rundek, Gibonni i brojni drugi.”

  Slijedi natuknica da don Branka nijesu zanimale nacionalne odrednice i politička uvjerenja, već “umjetnost kao prostor utjehe i dijaloga” pa, napokon, in medias res:

  “Don Branko je upravo Kusturicu, a to je podatak iz njegove najuže porodice, tokom ratnih devedesetih u jednoj debati u Splitu, branio u smislu njegovog talenta i prava na umjetničku slobodu. Veličina don Branka Sbutege, koja je u mnogim krugovima bila neshvaćena ili osporavana '90-tih, upravo je bila u tome što ničiji karakter i talenat nije stavljao u poželjan politički i nacionalni kontekst, već je smatrao da su karakter i talenat relevantni sami za sebe.

  To je svakako princip na kojem počivaju najkredibilnije procjene kojima je i Emir Kusturica ocjenjen kao jedan od najvećih filmskih reditelja ovih prostora i sigurni smo da se revizijama tih ocjena ne treba baviti, šta god ko o njemu mislio na ovim našim prostorima.”

  Problem sa Kusturicom, međutim, nije u njegovom talentu, nego u političkim stavovima i vrijednostima koje promoviše od ranih devedesetih. Saopštavao ih je u intervjuima, izjavama, kolumnama, al i u pjesmama. Uostalom – pogledajte i poslušajte… do kraja!

   

   

  Može li se, dakle, ovo zabašuriti ocjenom da je “muzika koju izvode Kusturica i njegov orkestar autentična, što prepoznaje publika širom svijeta!?

  Možda bi don Branko, kao duhovnik, imao snage da oprosti i veličanje osuđenog ratnog zločinca i, da prostite, napušavanje onih koji ne vole “Dabić Rašu”? Samo, ko ima pravo da institut oprosta pretvori u afirmaciju grijeha?

  Srećom, Kusturica i No Smoking Orchestra neće nastupiti ispred katedrale Svetog Tripuna, nego na Ljetnjoj pozornici, inače bi lakrdija bila kompletna.

  Ne zna se, međutim, hoće li bend koji prvi put (!) nastupa u Crnoj Gori, izvesti svoj čuveni hit “Wanted Man”, sa još čuvenijim stihovima :

  “Ko ne voli Radovana, ne vidio Đurđevdana,
  Ko ne voli Dabić Rašu, popušio ki.u našu”

  “Za koncerte pop i rok muzike nije praksa da zahtjevate spisak djela koja će se naći na koncertu. Prema podacima do kojih smo mogli doći, stih koji spominjete je bio predmet novinskih članaka iz 2006. godine koji nikada nisu dokazani, ali to nije na nama. Ono što je do nas kao organizatora jeste da jasno i glasno kažemo da nikakav nacionalizam i šovinizam nije dobrodošao na našim scenama što je bio slučaj svih godina postojanja i rada.” – piše u odgovoru Anteni M.

  Amin, gospodo organizatori! Ali, zar su ti veliki i plemeniti ciljevi siguran fiks sa (neprijatnim) iznenađenjima sklonim Kusturicom na scceni i necenzurisanim repertoarom ?

  I zašto (u odgovoru) pominjete, u tom kontekstu, Ramba Amadeusa, čijeg se protesta zbog bombardovanja Sarajeva i danas s poštovanjem sjećamo? I Terezu Kesoviju? Pa, nije ona činila skarednosti po crnogorskim domovima.

  U nadi da je klip sa youtube kanala skinuo s dnevnog reda pitanje postojanja narečenih stihova, evo i linka za sjajnu kolumnu Borisa Dežulovića, koji se, prije gotovo deceniju, njima, i sličnima, pozabavio.

  Za kraj, zanimalo nas je da li je nešto od 150 hiljada eura, kojima je Ministarstvo kulture pomoglo KotorArt, namijenjeno Kusturici i ekipi za honorar?

  “Prema projekciji budžeta i informaciji izvršnog producenta Don Brankovih dana muzike, troškove koncerta Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, finansiraće izvršni producent iz sopstvenih prihoda”- odgovorili su nam iz Ministarstva.

  Lakše se diše…šta god da se desi, barem neće biti s državnim pečatom.

  Konačno, valjda na onom svijetu, ako zaista postoji, postoji i uređaj na kojem će don Branko 10. avgusta uveče utišati ton. Da bi mogao da počiva na miru.

   

   

  Izvor:antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News