• Grčka komisija za javno zdravlje o saopštenju Crkve: Virus se prenosi i pričešćem
 • Grčka komisija za javno zdravlje o saopštenju Crkve: Virus se prenosi i pričešćem

  Grčka komisija za javno zdravlje o saopštenju Crkve: Virus se prenosi i pričešćem

  Foto:Beta/AP/Thanassis Stavrakis

  Nacionalna komisija Grčke za javno zdravstvo je večeras odgovorila na današnju kategoričnu tvrdnju Stalnog Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve da se „nijedna bolest ne prenosi svetim pričešćem“.

  O tome se u Grčkoj danima vodi javna polemika, odnosno o tome da li je zbog epidemije koronavirusa bezbjedno ići na skupove u crkvama, a debata se danas samo razgorela zbog saopštenja Sinoda čija je namjera bila suprotna, da dogmatski umiri.

  Sinod je naglasio da oni koji dolaze u crkve „u strahu Božjem, u vjeri i ljubavi“ i „apsolutno slobodno bez ikakve prisile, povezuju pričešćem Hristovo tijelo i krv“, odnosno hljebom i vinom koje im sveštenik stavlja u usta, dobijaju „lijek besmrtnosti, opraštanje grijehova i vječni život“.

  Medjutim, eksperti Komisije Grčke za javno zdravstvo su saopštili da se „virus prenosi pljuvačkom i prenosi se kašičicom“, te i pričešćem, i apelovali na ljude da izbjegavaju javna okupljanja – uključujući i crkve.

  Ipak, eksperti su dodali da ne mogu da se miješaju u pitanja vjerske slobode i vjerovanja.

  To je saopšteno poslije redovnog popodnevnog brifinga ministra zdravlja Vasilisa Kikiljasa i portparola Ministarstva, specijaliste za zarazne bolesti Sotirisa Ciodrasa.

  Ministar je saopštio da se u Grčkoj pojavilo još 11 zaraženih, te je ukupan broj potvrdjenih slučajeva skočio na 84, od čega je čak 56 iz samo jedne grupe grčkih hodočasnika koji su bili na hrišćanskim mjestima u Jerusalimu.

  Pozvao je građane, naročito osjetljivog zdravlja i starije od 70 godina, kao i sve koji imaju simptome gripa, da ne izlaze iz kuća.

  Ministar Kikiljas je rekao i da se bolest „naglo širi“ i da su naredna dva mjeseca „ključna“ za tok epidemije.

  Specijalista za zarazne bolesti Ciodras je rekao da stručnjake zabrinjavaju „slučajevi-usamljenici“ – oboljevanje od korona virusa četvoro ljudi u Atini koji potvrdjeno niti su putovali u područja žarišta bolesti, niti su bili u kontaktu sa bilo kim bolesnim, te se ne zna kako su se zarazili.

  Od koronavirusa su u Grčkoj oboljeli i muškarci i žene, i đaci i starci, a i jedan službenik Ambasade Izraela koja je zbog toga od danas zatvorena na dvije nedjelje, dok je zatvoren i niz grčkih škola i javnih službi i drugih ustanova, a masovni skupovi su otkazani.

  Danas je objavljen video-snimak kako bivši mitropolit Kalavrite i Egilije, Amvrosios, savjetuje da i za koronavirus „sveta vodica“ predstavlja „vječni i nedodirljivi lijek“.

  Vladika je vjernicima preporučio u govoru u jednom manastiru:

  „Potrudite se da nađete bocu, napunite je Svetom vodicom i ne bojte se, ako vam je malo, dobićete još. Koristite je tako što ćete je prskati po sebi, sipati u usta i po rukama, a ako se bojite da ćete se zaraziti i razboljeti, pritom ponavljajte: ‘Gospode Isuse Hriste, smiluj se meni!’. To je vječni i neuništiv lijek: Sveta vodica“.

   

   

  Izvor: Danas.rs

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News