• Federika Mogerini izrazila je
 • Federika Mogerini izrazila je

  Federika Mogerini izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" poslije odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

  Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" poslije odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

  "Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnjeg saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu i posljedicama koje to može imati na izglede za mir", navela je Mogerini u saopštenju.

  Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da se Velika Britanija ne slaže s Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

  "Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalim i da prizna Jeruslim kao izraelski glavni grad prije sporazuma o konačnom statusu", navela je Mej u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprinijeti izgledima za mir u regionu.

  Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena Vlada ne podržava odluku Trampa jer o "statusu Jerusalima može da se pregovara jedino kao o dijelu rješenja (izraelsko-palestinskog konflikta) po modelu dvije države".

  Taj stav je prenio kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

  Merkel je time mislila na rješenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dvije države, odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu, za šta se zalaže međunarodna zajednica.

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rješenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude riješeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

  "Uvijek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mjera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Gutereš poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

  Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona.

  "To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Makron novinarima u Alžiru. Palestinci planiraju da njihova država obuhvati Zapadnu obalu i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

  Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati vječna prijestonica jevrejske države.

   

  Izvor: anetanam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News