• Evropski univerziteti na meti hakera
 • Evropski univerziteti na meti hakera

  Evropski univerziteti na meti hakera

  Na meti iranskih hakera u posljednjih nekoliko mjeseci bili su univerziteti u Evropi, SAD i Australiji, otkrila je konsultantska firma "Prajsvoters Kuper" .

  Kako je prenio Radio slobodna Evropa, holandska medijska kuća "NOS" navodi da nije poznato da li su bili uspješni pokušaji upada u kompjuterske sisteme, uključujući tri univerziteta u Holandiji.

  Zvaničnik "Prajsvoters Kupera" Gervin Naber navodi da su hakeri pokušali da ukradu akademsku literaturu i materijal za kurseve koji bi bili upotrebljeni u iranskim školama.

  Diplomatski odnosi Irana i Holandije zategnuti su od prošle godine, kada je Teheran optužen za planiranje dva politička ubistva, zbog čega mu je EU uvela sankcije.

  Teheran negira umiješanost u napade na iranske disidente u Holandiji.

  SAD su optužile prošle godine devet iranskih građana da su pod sponzorstvom vlasti u Teheranu učestvovali u hakerskom napadu i krađi intelektualne imovine.

  Američko Ministarstvo finansija je, takođe, uvelo sankcije protiv deset iranskih državljana i jedne kompanije, koji su optuženi za hakerske napade nekoliko stotina univerziteta u korist zvaničnog Teherana.

  Iranske vlasti su su te tvrdnje ocijenile kao "lažne".

   

   

   

  Izvor: b92

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News