• Državni dug bez depozita 3,09 milijardi eura
 • Državni dug bez depozita 3,09 milijardi eura

  Državni dug bez depozita 3,09 milijardi eura

  Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi eura ili 67,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

  “Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 2,72 milijarde eura ili 59,06 odsto BDP-a”, pokazao je najnoviji izvještaj Ministarstva o državnom dugu.

  Spoljni dug je iznosio 2,7 milijardi eura, a unutrašnji 393,39 miliona eura.

  Depoziti na kraju trećeg kvartala, uključujući 38,48 hiljada unci zlata, iznosili su 374,37 miliona eura ili 8,13 odsto BDP-a.

  Iz Ministarstva su kazali da je tokom trećeg kvartala zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti.

  “Vrijednost kreditnog aranžmana je šest miliona eura, sa periodom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu Euribor plus 0,85 odsto”, precizira se u saopštenju.

  U izvještaju Ministarstva se navodi da su tokom trećeg kvartala dodatno povučen iznos od 73,61 milion eura, za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

  Od tog iznosa je, za projekat finansiranja izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen iznos od 53,45 miliona USD, odnosno 46,17 miliona eura.

  “Takođe je, iz kreditnog aranžmana sa Export Development Canada, povučeno 18,1 milion eura, a iz kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope 3,77 miliona eura za projekat izgradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova u Crnoj Gori“, dodaje se u izvještaju.

  Iz Ministarstva su kazali da je u toku trećeg tromjesečja otplaćen državni dug po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 159,97 miliona EUR, od čega se 139,47 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, a 20,5 miliona nerezidentima.

  “Realizovana je i otplata po osnovu kamata u ukupnom iznosu od 12,18 miliona eura , od čega se 11,21 milion eura odnosi na otplatu kamata nerezidentima”, dodaje se u saopštenju.

  Iz Ministarstva su kazali da je u trećem kvartalu obavljena otplata po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 1,01 milion eura.

   

   

  Izvor: Mina-business

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News