• DPS Zalagaće se za obnovu CPC
 • DPS Zalagaće se za obnovu CPC

  DPS Zalagaće se za obnovu CPC

  Demokratska partija socijalista (DPS) zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u predlogu novog političkog programa stranke koji će biti usvojen na Kongresu zakazanom za 30. novembar.

  Kako piše Pobjeda, DPS će raditi na obnovi CPC, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

  "Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore", navodi se u predlogu programa u dijelu identiteta.

  Navodi se da je to značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju njen odnos prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

  Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

  U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju".

  "Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka", navodi se u predlogu programa.

  Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

  "Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, protivimo se i miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom", piše u predlogu političkog programa DPS-a.

   

   

  Izvor:Mina

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News