• Dodik napravio novi diplomatski incident
 • Dodik napravio novi diplomatski incident

  Dodik napravio novi diplomatski incident

  Foto: Beta

  Milorad Dodik napravio je još jedan diplomatski incident, jer je odbio zahtjev njemačke ambasadorke u BiH Kristiane Hohman za oproštajni prijem.

  Kako prenosi Index, predsjedavajućem Predsjedništva BiH nije se svidjelo kako ona radi, odnosno Dodik smatra da je njen angažman u BiH bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba.

  "Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajni susret", kaže Dodik na početku pisma ambasadorki.

  Zamera joj da su njeni javni nastupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, piše portal Klix.ba.

  Dodik je obećao da će o tome "obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", navodi se još u tekstu.

  Prema Dodikovom mišljenju njemačka ambasadorka radila je protiv Srba.

  "Kao ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja", piše Dodik.

  "Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu", napisao je.

  Dodao je da visoko cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali konstatuje da ambasadorka u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

  Index podsjeća da se Dodik često svađao sa ambasadorima Francuske, Austrije, a s američkom ambasadorkom Maurin Kormak uopše nije komunicirao.

  Često je znao i da na vulgaran način vrijeđa i visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, zaključio je Index.

   

   

   

  Izvor: Index/Klix/B92

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News