• Đukanović se sastao sa Pahorom: Samit Brdo-Brioni posebno značajan
 • Đukanović se sastao sa Pahorom: Samit Brdo-Brioni posebno značajan

  Đukanović se sastao sa Pahorom: Samit Brdo-Brioni posebno značajan

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je sinoć u radnu posjetu predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je u Crnu Goru došao u okviru priprema za predstojeći samit Brdo-Brioni Proces 17. maja u Sloveniji.

  Nakon sastanka sa Pahorom Đukanović je poručio: 

  "Zadovoljstvo mi je da sam danas u gostima imao mog uvaženog kolegu predsjednika Slovenije Boruta Pahora kojem i ovom prilikom zahvaljujem za inicijativu da nakon jednog posnog perioda kada su u pitanju neposredni susreti, uglavnom se sve u prethodnom periodu završavalo na video konferencijama, nastavimo sa jednom starom dobrom praksom posebno kada su u pitanju odnosi između naše dvije države. Želim da i ovog puta podsjetim da su naši bilateralni odnosi uzorni a da važan segment tih bilateralnih odnosa predstavljaju politički dijalozi na visokom i najvišem nivou i to je dodatan razlog zbog kojeg sam se obradovao posjeti mog dragog prijatelja predsjednika Pahora.

  Ova inicijativa je zapravo bila u susret nekim važnim događajima koji uskoro slijede.

  Prvi je samit Procesa Brdo-Brioni koji treba da se dogodi 17. ovog mjeseca u Sloveniji i predsjednik Pahor je imao inicijativu da porazgovaramo oko nekih pitanja koji se tiču regionalne saradnje i koja se tiču evropske perspektive regiona Zapadnog Balkana, a koji bi možda mogli dobiti neku finalnu artikulaciju upravo u dokumentima sa sledećeg samita. Drugi važan događaj je da Slovenija uskoro započinje svoje predsjedavanje EU i to je, rekao bih, dodatan motiv da porazgovaramo o nekim važnim aspektima evropske perspektive i Crne Gore i svih zemalja regiona, i da sugerišemo našim prijateljima iz Slovenije nešto što je naše viđenje tog procesa, nešto što su naši interesi u tom procesu jer ne treba nikada zaboraviti na to da je Slovenija zemlja koja ima poseban senzibilitet prema regiji Zapadnog Balkana, da je tokom svih prethodnih godina jako pomagala proces evropeizacije našeg regiona, da smo zahvaljujući snažnoj podršci iz Ljubljane ostvarili svoj prvi cilj – članstvo u NATO i da smo prešli veoma važnu dionicu na putu do članstva u EU i da se, logično, i dalje oslanjamo na podršku Slovenije u procesu potpune evropeizacije ovog regiona i ostvarivanja članstva u EU. To su bile glavne teme našeg večerašnjeg razgovora", naveo je Đukanović. 

   

  Izvor:Pobjeda

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News