• Đukanović: Neću potpisati predloge za razrješenje Dakića i Pešića
 • Đukanović: Neću potpisati predloge za razrješenje Dakića i Pešića

  Đukanović: Neću potpisati predloge za razrješenje Dakića i Pešića

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da neće potpisati prijedloge za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

  Kako je naveo u saopštenju, 29.12.2020, iz Ministarstva odbrane dobio je Predlog odluke Ministarstva odbrane za njihovo razrješenje, a istovremeno mu je dostavljen mi je i primjerak Predloga o razrješenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića.

  Oba akta su, kako je objasnio, potpisana od dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore.

  "Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

  Podsjećanja radi, Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

  U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta.

  Nema razloga za novu praksu ni ovaj put", naveo je Đukanović u saopštenju.

  Kako dodaje, vjeruje da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

  "Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu. Prvi pravni propust je kršenje odredaba Zakona o vojsci. Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba. Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona", naveo je on i dodao:

  "Takođe, predlozi za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni su uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta. Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta.

  Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta", zaključio je Đukanović.

   

   

  Izvor:antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News