• Demokrate Glavnog grada: Ulica da nosi ime Danila Jaukovića
 • Demokrate Glavnog grada: Ulica da nosi ime Danila Jaukovića

  Demokrate Glavnog grada: Ulica da nosi ime Danila Jaukovića

   

  Klub odbornika Demokrata Glavnog grada podnio je predlog Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada, da jedna ulica u Podgorici nosi ime po Danilu Jaukoviću.

  "Danilo Jauković je rođen 19. decembra 1918. godine u Bukovici kod Šavnika. Bio je istoričar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-potpukovnik JNA i narodni heroj Jugoslavije.

  Nakon II svjetskog rata se nalazio na odgovornim dužnostima u JNA, a neprekidno je bio i aktivni društveno-politički radnik. Objavio je veći broj naučnih i publicističkih radova iz istorije NOR i vojne teorije. Istovremeno, izučavao je istoriju NOB, završio 3. stepen studija i 1965. godine postao magistar istorijskih nauka. Objavio je više naučnih i publicističkih članaka iz istorije NOR i vojne teorije. Sarađivao je u „Vojno-istorijskom glasniku“ (1958—1961) i u monografijama „Prilog u krvi“ (1969) i „Treća proleterska sandžačka brigada“ (1987).

  Bio je član Centralnog komiteta SK Crne Gore, delegat u Saveznom vijeću Skupštine SFRJ i član Glavnog odbora Saveza rezervnih vojnih starješina Jugoslavije. Dva puta je bio član konferencije organizacije SKJ u JNA. U JNA je obavljao dužnosti komesara divizije, komandanta vojne škole i komandanta Vojnog područja Titograd. Imao je čin general-potpukovnika JNA", objađnjavaju Demokrate u saopštenju.

  Podsjećaju da je iznenada preminuo 9. jula 1977. godine prilikom planinarenja na Žabljaku.

  "Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i mnogih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 13. marta 1945. godine.

  Naročito je ostao upamćen kao veliki graditelj, čiji je nemjerljiv doprinos ostao na izgradnji putne infrastrukture. U njegovu čast održava se svake godine na Durmitoru Memorijal ,,Danilo Jauković’’", zaključuju Demokrate.

   

   

  Izvor;antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News