• Danas sastanak Markovića i Amfilohija, u pratnji tri episkopa i dva pravnika
 • Danas sastanak Markovića i Amfilohija, u pratnji tri episkopa i dva pravnika

  Danas sastanak Markovića i Amfilohija, u pratnji tri episkopa i dva pravnika

  Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije sastaće se danas, kako je saopšteno iz Vlade, prvi put nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

  U kratkoj najavi samo se još podsjeća da se sastanak organizuje na inicijativu premijera.

  Pobjeda saznaje da Marković i mitropolit Amfilohije neće razgovarati „u četiri oka“, već će državu predstavljati i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, te ministri za ljudska i manjinska prava, vanjskih poslova i kulture Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović, dok će u delegaciji Srpske crkve, biti još tri episkopa - mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i dva člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i Vladimir Leposavić.

  Pisma

  Premijer Marković uputio je mitropolitu Amfilohiju 28. januara poziv za razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

  "Vrijeme je i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje i biće joj snažno posvećena", naveo je on u pismu poglavaru SPC u Crnoj Gori.

  Ponovio je spremnost Vlade da zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62 do 64 Zakona.

  "Te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene. Vlada je spremna da učini dodatan napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem. Na tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i MCP, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge", naveo je Marković u pismu.

  Odgovor Amfilohija stigao je 2. februara, a ekskluzivno je objavljen u dnevniku Dan 2. februara, u kojem je, pored ostalog, naveo da je nerealna Markovićeva konstatacija da „donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore“.

  Konstatovao je da je Zakon „ne samo produbio stare, nego je i stvorio nove podjele među braćom, kumovima i komšijama“.

  Nije se saglasio da je „propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima i da je kao takav zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, čije ste preporuke ugradili u zakonski tekst“.

  "Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševjekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše Crkve, ali i drugih vjerskih zajednica", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

  Centrala

  Najavio je tada da bi u delegaciji sa njim bili: episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

  Analitičar, istraživač Vladimir Jovanović tada je za Pobjedu ocijenio da je bitna činjenica da o svakom potezu Amfilohija mora konačnu riječ dati Sinod ili Sabor u Beogradu.

   

   

   

  Izvor: Pobjeda

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News