• Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta
 • Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta

  Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta

  Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

  Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Na ovaj dan proslavljamo snagu naše globalne mreže i doprinos naših 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu #nezaustavljivi.

  Tokom prethodne godine, jedna od dvanaest osoba širom svijeta primila je neku vrstu pomoći od strane Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca. Ovo je bila nevjerovatna i neuporediva godina za sve nas. Odlučnost naših volontera i zaposlenih da obezbijede zajednicama dovoljno znanja i sredstava kako bi se adekvatno zaštitili je neprocjenjiva. 

  Ovo je pravi trenutak da budemo ponosni na činjenicu da smo dio Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca- jer mi smo #nezaustavljivi, a Vi nam možete pomoći da zajednički obilježimo najvažniji datum u godini- 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta. Veoma smo ponosni što nas u tome podržava 14 miliona volontera širom svijeta, jer i oni su #nezaustavljivi.

  U godini za nama, sa čijim se posljedicama još uvijek suočavamo i svakodnevno borimo, Crveni krst Crne Gore je uz snagu #nezaustavljivih volontera podijelio 91.663 paketa humanitarnog karaktera, izvršio 5.996 nabavki licima u samoizolaciji, podijelio 1.222 toplih obroka ugroženim porodicama i pružio psiho-socijalnu podršku za 6.270 lica. Na zadacima saniranja posljedica pandemije, ukupno je bilo angažovano 450 volontera širom zemlje i 100 zaposlenih.

  „Dan Crvenog krsta- 8.maj, posvećen je zaposlenima i volonterima Crvenog krsta koji već godinu dana djeluju na prevenciji i suzbijanju posljedica pojave Covid-19 virusa. Pandemija je unijela strah i poremetila redovne tokove života širom naše zemlje; promijenila je živote svih ranivih kategorija društva, ali, jedna se činjenica nije promijenila, a to je podrška volontera Crvenog krsta. Oni svakodnevno pomažu svima kojima je potrebno kroz različite vrste pomoći i podrške i njihova je predanost nezaustavljiva“, saopštila je Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore.

  U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane mnogobrojne aktivnosti, kako bi se građanima približila naša humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje.

  U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu u 10 opština- prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina. Za štićenike centra za rehabilitaciju na Kakarickoj Gori, 8. maja će biti organizovano predavanje i simulacija na temu prve pomoći. Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi biće organizovana 11. maja, kao i akcija davanja krvi #nezaustavljivih volontera Crvenog krsta Crne Gore. U Crvenom krstu Crne Gore, 12. maja biće organizovan dan otvorenih vrata za sve nove volontere koji se žele bolje upoznati sa programima i djelatnostima koje Crveni krst sprovodi, dok će 13. maja u trening centru Crvenog krsta Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovana obuka za spasioce na vodi i prva pomoć.

  Tokom Nedjelje Crvenog krsta – širom Crne Gore će biti organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu, akcije dobrovoljnog davanja krvi, posjete i druženja sa korisnicima naših programa - starijima, Romima i Egipćanima, migrantima, beskućnicima, osobama sa invaliditetom... Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

  Neki od naših najvažnijih programa su: prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE (Romi, Egipćani) populaciji, prevencija trgovine ljudima, humanitarna i psiho-socijalna podrška ranjivim kategorijama stanovnika (socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, migranti, beskućnici), spasilaštvo na vodi i uređenim ski-stazama i drugi.

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News