• CBCG ne zna koliko i ko trguje bitkoinom
 • CBCG ne zna koliko i ko trguje bitkoinom

  CBCG ne zna koliko i ko trguje bitkoinom

  CBCG ne zna koliko i ko trguje bitkoinom

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) nema podatka ko u Crnoj Gori radi sa virtuelnim valutama, od kojih je najpoznatija bitkoin, kao ni koliko se transakcija obavi godišnje.

  "Organizacioni dio CBCG zadužen za statistiku platnog bilansa ne raspolaže podacima vezanim za virtuelne valute, odnosno informacijama koliko fizičkih ili pravnih lica se bavi izdavanjem i upravljanjem virtuelnim valutama, niti koliko se takvih transakcija obavi", kazali su Pobjedi iz CBCG.

  Oni su objasnili da su podaci koji se prikupljaju s ciljem izrade statistike platnog bilansa na većem agregatnom nivou od nivoa pojedinačnih transakcija, kao što je trgovanje virtuelnim valutama, pa se stoga ove transakcije ne mogu izdvojiti.

  Izmjenama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma predviđeno je da će pravna i fizička lica koja rade sa kriptovalutama morati da prijavljuju transakcije preko 15 hiljada EUR.

  Prijedlog zakona je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro bi poslanici o njemu trebalo da glasaju.

  Iz CBCG su podsjetili da virtuelne valute nijesu zakonsko sredstvo plaćanja u Crnoj Gori i da zbog toga CBCG ne raspolaže podacima koliko pravnih i fizičkih lica obavljaju djelatnost, odnosno poslove vezane za izdavanje i upravljanje ovim valutama, uključujući i usluge mijenjanja u konvencionalne i obrnuto.

  "Korišćenje virtuelnih valuta u Crnoj Gori, kao ni u eurozoni, nije regulisano", podsjetili su iz CBCG. 

   

   

  Izvor: Mina/Pobjeda

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News