• Budvanku proglasili preminulom 1811! MUP se izvinio i ispravio tehničku grešku
 • Budvanku proglasili preminulom 1811! MUP se izvinio i ispravio tehničku grešku

  Budvanku proglasili preminulom 1811! MUP se izvinio i ispravio tehničku grešku

  Budvanku proglasili preminulom 1811! MUP se izvinio i ispravio tehničku grešku

  Budvanka D.Lj. nedavno je doživjela neprijatnost, kada joj je, nakon što nije mogla da obavi pregled kod izabranog ljekara, saopšteno da se u evidenciji MUP-a vodi kao preminula osoba.

  Za Antenu M priča kako je, sasvim slučajno, otkrila da je, navodno, umrla 1811.

  D.Lj. je prije nekoliko dana pošla u Dom zdravlja u Budvi, radi zdravstvenog pregleda, ali su joj iz te ustanove kazali kako nije moguće da je ljekar primi.

  Kao razlog naveli su to što je „pacijentu prekinuto zdravstveno osiguranje“, nakon čega su je uputili u Fond zdravstva.

  Poslije provjere podataka u Fondu, službenica joj je, kako objašnjava, uz vidnu neprijatnost, saopštila da je prema njihovim podacima ona preminula osoba.

  "Vjerujte nije nimalo prijatno kada vam neko saopšti da ste zvanično mrtvi. U tom momentu sam osjetila strah i nesigurnost. Kroz glavu mi je prolazilo milion pitanja, kako je to moguće, zašto, te hoću li uspjeti tu grešku da ispravim", objašnjava ona za naš portal.

  Iz Fonda zdravstva su joj kazali da to nije u njihovoj nadležnosti, te su je uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno područnu jedinicu u Budvi.

  Službeniku MUP-a je detaljno objasnila problem, na šta je on, kako navodi, odmah reagovao. Već sjutradan je uputio zahtjeve ka nadležnim službama da se utvrdi kako je do greške došlo, te da se ispravi.

  Nakon dva dana, obavijestili su D.Lj. da su je "vratili među žive".

  "Oni su stvarno odmah reagovali kako bi ispravili podatke i to je sve, na sreću, brzo završeno. Dali su mi novi izvod iz matične knjige i rekli da je sada sve u redu", objašnjava D.Lj.

  MUP: Posrijedi je tehnička greška, izvinjavamo se zbog neprijatnosti

  Kako je došlo do takve zamjene podataka, pitali smo Ministarstvo?

  Pojasnili su nam da je posrijedi tehnička greška, koja je brzo ispravljena.

  "Prenosom podataka iz matične knjige rođenih, matične knjige umrlih i knjige državljana u elektronske evidencije, došlo je do administrativno-tehničke greške usljed koje je D.LJ, unijeta u elektronski registar umrlih. Odmah po saznanju, greška je ispravljena, a građanka za koju ste iskazali interesovanje je pozvana i obaviještena o tome. Ovim putem još jednom upućujemo izvinjenje građanki zbog neprijatnosti koje je ova greška mogla izazvati", kazali su nam iz MUP-a.

  Kako se neko proglašava preminulim

  Kako su nam iz MUP-a pojasnili, Zakonom o matičnim registrima, propisano je da smrt osobe u zdravstvenoj ustanovi, vojnom objektu, ustanovi za smještaj starih lica, turističkom objektu, organu, odnosno ustanovi za izvršenje sankcija ili drugom objektu za zajedničko stanovanje, prijavljuje zdravstvena ili druga ustanova, vojni ili drugi organ i drugo pravno lice u čijem je objektu osoba umrla.

  "Ako je smrt nastupila van gore navedenih objekata, smrt lica prijavljuje doktor medicine koji je konstatovao smrt, članovi porodice umrlog ili druga lica sa kojima je umrlo lice živjelo, odnosno vlasnik stana u kojem je nastupila smrt.

  Uz prijavu prilaže se potvrda o smrti koju izdaje doktor medicine koji je konstatovao smrt, odnosno zdravstvena ustanova u kojoj je lice umrlo ili zapisnik o nalasku umrlog lica", objašnjavaju iz MUP-a.

  Nakon što se dostavi potrebna dokumentacija, u upravnom postupku službenik područne jedinice ili filijale za građanska stanja i lične isprave obavlja upis u matični registar umrlih na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, odnosno potvrde doktora medicine.

  U izuzetnim slučajevima može se obaviti upis i bez potvrde, odnosno zapisnika o nalasku umrlog lica, nakon sprovedenog postupka utvrđivanja činjenica u vezi smrti, a kada je neophodno izjašnjenje članova porodice preminulog.

   

  Izvor;antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News