• BIRN: Saradnici Brnabić i Lončara imali uvid u stvarni broj oboljelih i umrlih
 • BIRN: Saradnici Brnabić i Lončara imali uvid u stvarni broj oboljelih i umrlih

  BIRN: Saradnici Brnabić i Lončara imali uvid u stvarni broj oboljelih i umrlih

  Informacioni sistem Covid-19 pokazuje da su kovid bolnice u Srbiji prijavile tri puta više umrlih nego što je zvanično saopšteno i da se neslaganja u brojevima ne mogu objasniti nepreciznostima u sistemu. BIRN otkriva da su nadležni imali uvid u podatke iz baze.

  Saradnici premijerke Srbije Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktor IT sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, učestvovali su u izradi Informacionog sistema Covid-19, odnosno imali su uvid u stvarni broj testiranih, oboljelih i umrlih od virusa korona koje je prikupljao Institut Batut, saznaje BIRN.

  BIRN otkriva da se Svetlana Jovanović, viša savjetnica pri Kabinetu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, navodi kao glavni kontakt "za sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem informacionog sistema Covid-19" u Korisničkom uputstvu koje je tokom aprila 2020. proslijeđeno svim zdravstvenim ustanovama radi evidentiranja zaraženih virusom korona.

  Jovanović nije željela da razgovara za BIRN rekavši da je bila "tehnička podrška" i da nije "imala uvid u podatke”.

  Tri mjeseca nakon što je BIRN objavio da podaci iz Informacionog sistema pokazuju da je broj umrlih od korone višestruko veći od zvanično saopštenog, član Kriznog štaba dr Predrag Kon je u utorak gostujući u programu NewsMax Adria rekao da su njegova istraživanja pokazala da je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je bilo pismeno prijavljeno.

  Kon je u junu rekao da mu pisanje BIRN-a "liči na teoriju zavjere", da bi ove nedjelje krivca za neslaganja podataka našao u nepreciznom informatičkom sistemu.

  Istraživanje BIRN-a, međutim, pokazuje da je Informacioni sistem Covid-19 funkcionisao - da su nadležni iz kovid bolnica, zavoda za javno zdravlje i laboratorija na dnevnom nivou upisivali podatke u sistem, da su se podaci slivali u Institut Batut i da su nadležni imali pristup pravim podacima - samo ih nijesu saopštavali javnosti.

  BIRN takođe saznaje da je posao izrade Informacionog sistema obavljao Marko Jovanović, direktor IT sektora pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Jovanovićem, ali se on nije odazvao.

  Dokumentaciju o tome kojoj javnoj službi su povjerena ovlašćenja, odnosno kojoj su privatnoj firmi dodijeljeni poslovi izrade informacionog sistema Covid-19 novinari BIRN-a tražili su po zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja RFZO i Vladi Srbije. Oni nijesu dostavili tražena dokumenta.

  Izvori BIRN-a navode da je uvid u podatke imao i Nikola Pandrc, šef kabineta ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

  Nadležni iz Instituta Batut su svaki dan Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za informacione tehnologije Vlade Srbije slali izvještaje sa podacima o broju testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata i broju preminulih.

  U samom Informacionom sistemu pored određenog broja umrlih postoji posebna oznaka "odobrilo Ministarstvo zdravlja", ali niko od nadležnih nije za BIRN htio da objasni šta ta kolona znači.

  U telefonskom razgovoru za BIRN šef kabineta Ministarstva zdravlja Nikola Pandrc kazao je da PR službu Ministarstva zdravlja pitaju o tome šta je bio njegov posao tokom krize.

  Na pitanje da li je bio na Institutu Batut tokom krize, imao uvid u podatke, a u sistemu vidio kolonu "odobrilo Ministarstvo zdravlja", kaže da "nije učestvovao ni u kakavoj organizaciji, niti rukovodio", ali da ipak provjere sa PR službom.

  Ko je odlučivao i zbog čega da se javnosti ne saopštavaju podaci koji postoje u Informacionom sistemu, nego da se oni smanjuju, ni danas nije jasno.

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar ostali su danas pri navodima da nije manipulisano zvanično objavljenim podacima o broju zaraženih i umrlih.

  “Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čovjeka, da vidimo kako to izgleda”, rekao je Vučić dodajući da ne misli da će tu biti mnogo velikih razlika.

  Razlika u broju umrlih otkrivena još sredinom juna

  BIRN podsjeća da je još sredinom juna, nakon uvida u podatke iz Informacionog sistema Covid-19, objavio da je u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. u kovid bolnicama umro 1.081 pacijent, od čega je kod njih 632 sa sigurnoću ustanovljeno da su prije smrti bili pozitivni na virus korona. U istom tom periodu zvanično je bilo saopšteno da je umrlo daleko manje oboljelih - 244.

  Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine donijela Zaključak o uspostavljanju Informacionog sistema Covid-19 koji je osmišljen da bude centralno mjesto na koje će se slivati svi podaci u vezi sa virusom korona, podsjeća BIRN.

  Premijerka Ana Brnabić je gostujući na televiziji Pink rekla da su upravo ona i predsjednik Aleksandar Vučić insistirali da se napravi ova baza "kako bi u svakom trenutku imali potpuno transparentne podatke, uvezali sve podatke, kako bismo znali šta se dešava u svakom trenutku".

  Iako su pojedini članovi Kriznog štaba nakon teksta BIRN-a pokušavali da objasne da se podaci u Informacioni sistem mogu ubacivati naknadno, po sjećanju i ličnom nahođenju, zaključkom Vlade Srbije i drugim aktima, ta procedura je precizno definisana.

  U korisničkom upustvu za korišćenje Informacionog sistema navodi se da sve institucije koje se bave borbom protiv virusa korona - laboratorije, kovid bolnice i kovid ambulante - imaju obavezu da unose podatke u Informacioni sistem odmah ili najkasnije dva sata nakon događaja važnog za borbu protiv kovida (smrtni slučaj, rezultat testa, stavljanje na respirator, slobodni bolnički kreveti...).

  U korističkom upustvu, koje je 2. aprila poslato svih zdravstvenim ustanovama, nalazi se i broj mobilnog telefona Svetlane Jovanović, više savjetnice pri Kabinetu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

  “Sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem Aplikacije možete uputiti na adresu elektronske pošte ili pozvati broj (broj telefona Svetlane Jovanović)", navodi se u tom dokumentu.

  Svetlana Jovanović angažovana je kao viša savjetnica pri Kabinetu premijerke u Jedinici za implementaciju strateških projekata, eletronskih servisa i razvoj e-uprave, navodi u njenoj javno dostupnoj biografiji.

  Jovanović radi kao asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu gdje priprema doktorsku disertaciju. “Autor je brojnih radova i monografije u oblastima zaštite podataka o ličnosti i ostvarivanja drugih prava na internetu”.

  Viša savjetnica premijerke Brnabić Svetlana Jovanović nije htjela da govori za BIRN kako bi objasnila svoju ulogu na izradi informacionog sistema covid-19, zato što nije "ovlašćena da daje izjave."

  U telefonskom razgovoru objasnila je "da nikada nije vidjela podatke" i da je "stručni saradnik."

  Iz kabineta premijerke Brnabić BIRN ni ovog puta nije dobio odgovore u vezi sa ulogom savjetnice Jovanović. "Nemam nikakvu informaciju o tome i ne mogu da vam pomognem", kratko je odgovorio PR premijerke u telefonskom razgovoru sa novinarima BIRN-a.

  Novinari BIRN-a pokušali su da stupe u kontakt sa savjetnicom Jovanović i prije objavljivanja teksta iz juna 2020. godine, ali se ona tada nije javljala na pozive.

  Tvrdnju da BIRN nije pozvao kabinet premijerke za komentar prije objavljivanja pomenutog teksta iznijela je Ana Brnabić gostujući na televiziji Pink, kao i na konferenciji za novinare.

  "Da ste vi iz BIRN-a imali dobru namjeru, časnu namjeru, razgovarali biste sa nama o tim podacima i tim izvještajima. Nijeste pokušavali, deklarativno ste pokušavali. Pokušavali ste da kontaktirate neke savjetnike iz mog kabineta, koji nemaju nikakav pisani trag da ste pokušavali da ih kontaktirate", rekla je tada Ana Brnabić.

  Dr Predrag Kon nije odgovorio na pitanja i pozive BIRN-a do objavljivanja današnjeg teksta.

  Na pitanje šta je vidjela u sistemu, da li je tu bilo tri puta više preminulih nego što je to javno saopšteno, direktorka Instituta za javno zdravlje Batut dr Verica Jovanović rekla je "da je to suviše komplikovano pitanje o kome ne treba da se razgovara telefonom" i da je to pitanje "uznemiravanje javnosti i struke".

  Novinari BIRN-a pokušali su da dobiju objašnjenje instutituta prije objavljivanja teksta o velikoj razlici u brojevima 22. juna, kada se direktorka nije pojavila na zakazanom sastanku.

   

   

  Izvor: BIRN/N1

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News