• Bečić: Boriću se da se napadi na novinare nikad ne ponove
 • Bečić: Boriću se da se napadi na novinare nikad ne ponove

  Bečić: Boriću se da se napadi na novinare nikad ne ponove

  Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić čestitao je 23. januar - Dan novinara Crne Gore:

  "Još od druge polovine 19. vijeka, novinarstvo je nerazdvojan dio javnog i obrazovnog života Crne Gore, bilježeći i za generacije čuvajući spomen na sva dešavanja burnih epoha kroz koje su zemlja i građani prolazili.

  Nakon više od 150 godina svoga postojanja, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do - u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili - pojavi lažnih informacija. Nažalost, napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali i napadi na imovinu medijskih kuća, bili su snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo. Osim potrebe da se do kraja ispita pozadina pomenutih napada i ubistva i pred lice pravde izvedu njihovi izvršioci i nalogodavci, boriću se da se takvi događaji više ni u naznakama sličnosti ne ponove, već da ostanu u prošlosti", poručio je Bečić.

  Kaže kako smatra da novo doba treba da ojača nastojanja cjelokupne medijske zajednice da se sa izazovima suočava časno i dostojanstveno, njegujući kult istine i pravdoljubivosti kao, ne samo svoj vrhovni cilj, već i sredstvo za postizanje pravovremeno i tačno informisanog građanina i slobodnog društva.

  "Postizanje ovog cilja nemoguće je bez socio-ekonomskog unapređenja života samih novinara, kao osnovnog preduslova njihovog rada, u čemu ćemo im, uvjeren sam, pomoći snaženjem institucija sistema."

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News