Sveštenik služio misu u kupaćim gaćama, oltar mu bio dušek

Radio Titograd

29.07.2022, 17:48h

< 1 min

Sveštenik Matia Bernaskoni (36) iz milanske nadbiskupije dosjetio se da bi mogao da služi misu u moru, koristeći dušek na naduvavanje kao oltar. Zbog tog je poteza pod istragom italijanskih vlasti.

Bernaskoni je rekao da je planirao da održi nedjeljnu misu među drvećem uz plažu u Krotoneu u južnoj Italiji, nakon što je pomagao u ljetnjem kampu za srednjoškolce.

Međutim, s obzirom na to da nije uspio da pronađe hlad u koji bi se sklonio od velikih vrućina, Bernaskoni je rekao da mu je jedna porodica koja se zatekla u blizini ponudila dušek na naduvavanje pa je s njim otišao u more i započeo misu u kupaćim gaćama.

Iz lokalne crkvene zajednice uputili su kritiku na račun cijelog ovog slučaja.

“U nekim slučajevima, tokom praznika, odmora, izvan svakodnevnih stvari, moguće je izvoditi misu i izvan crkve. No uvijek je potrebno euharistiju izvoditi primjereno i na mjestima gdje je moguće dostojanstveno obraćanje svijetu”, poručio je čelnik crkve u Krotoneu, prenosi The Guardian.

Bernaskoni je pak branio svoje postupke pa se izvinio ako je bilo koga uvrijedio, rekavši da je njegovo ponašanje “možda bilo nepromišljeno” i dodao da to više neće činiti.

“Apsolutno mi nije bila namjera da trivijalizujem euharistiju… to je jednostavno bila misa na kraju radne nedjelje. Ali simbolika je jaka, to je istina, i govori sama za sebe, ponekad drugačije nego što bismo mi to željeli. Bilo je naivno od mene što nisam obratio pažnju na situaciju”, rekao je sveštenik koji je pod istragom zbog vrijeđanja vjerskih osjećanja.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Titogradske vijesti, top2,

15:13h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:00h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 13:56h

Skip to content