Špijun vijeka – Amerikanac prodavao vojne tajne o nuklearnim reaktorima, skrivao ih u sendviče i žvake

Radio Titograd

13.10.2021, 22:20h

< 1 min

U Zapadnoj Virdžiniji počelo je saslušanje u slučaju protiv bivšeg nuklearnog inženjera američke mornarice i njegove supruga zbog toga što su prodavali tajne o tehnologiji nuklearnih podmornica stranoj sili u zamjenu za kriptovalute.

Džonatan i Dajana Tibi dospjeli su na naslovne strane listova širom svijeta, ne toliko zbog činjenice da su prodavali vojne tajne, nego zbog načina na koji su to činili – u sendvičima sa puterom od kikirikija.

Podmornica Virdžinija klase – „Severna Dakota“

Podmornica Virdžinija klase – „Sjeverna Dakota“

Tibijevi su uhapšeni u subotu u okrugu Džeferson, nakon godinu dana duge unutrašnje istrage agenata FBI.

Četrdesetdvogodišnji Džonatan Tibi, nuklearni inženjer koji je imao pristup informacijama od izuzetne važnosti i osjetljivosti, optužen je da je prodavao dokumenta neimenovanoj stranoj sili 2020. godine zajedno sa instrukcijama o dolaženju do dodatnih informacija.

Džonatan je, uz pomoć svoje supruge, navodno, prodavao tajne FBI agentu koji se predstavljao kao strani zvaničnik tokom nekoliko mjeseci.

I to na domišljate načine. Jednom prilikom sakrio je digitalnu memorijsku karticu sa dokumentima o podmorničkim nukearnim reaktorima u sendvič sa puterom od kikirikija, koji je ostavio na ugovorenoj lokaciji.

Memorijska kartica sadržavala je „osjetljive vojne elemente dizajna, operativne parametre i karakteristike o performansama reaktora u podmornicama Virdžinija klase”.

Drugu memorijsku karticu sa, takođe, osjetljivim informacijama sakrio je u pakovanje žvaka. Tibiju je za te usluge plaćeno 100.000 dolara u kriptovalutama.

Izvor: RTS, Guardian

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:25h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Skip to content