Škola organizovala takmičenje: Đaci za tri mjeseca ulovili više od 600 pacova

Radio Titograd

25.11.2022, 10:32h

< 1 min

Foto:CDM

U maloj školi u najjužnijem dijelu Novog Zelanda, mještani se mjesecima bore sa najezdom glodara.

Jedna škola osmislila je nesvakidašnje takmičenje u kom učestvuju njihovi učenici, a krajnji cilj je iskorijenjivanje glodara.

Djeca radosno dodiruju pacove golim rukama, ponosna na ulov i usredsređena na to da što prije istrijebe glodare iz okolnih šuma.

Ova mala ostrvska škola u Halfmun Beju na ostrvu Rakiura nedavno je organizovala takmičenje u lovu na glodare, kako bi podstakli djecu da uhvate i ubiju što više pacova koji predstavljaju veliki problem za zajednicu, a i kako bi sačuvali ekosistem ptica.

Oko 40 učenika uhvatilo je više od 600 pacova tokom 100-dnevnog izazova. Među njima se istakao i jedan petogodišnjak, koji je uspio da uhvati i ubije 60 pacova za tri mjeseca, piše Guardian.

Na snimcima koji su nastali tokom takmičenja vidi se kako djeca iz kofa izbacuju na travu pacove i ređaju ih po veličini. Prije takmičenja svako dijete je dobilo improvizovanu zamku koju mogu da koriste za lov. Ove zamke napravljene su od recikliranih materijala.

“Čak su i petogodišnjaci zaista zaljubljeni u ovo takmičenje. Oni znaju šta im je krajnji cilj”, kaže Ema Dženkinson, predsjednica školskog odbora, koja je pomogla u organizaciji takmičenja.

Ovo takmičenje je dio ambicioznog projekta u Australiji. Vlasti žele da do 2050. godine potpuno iskorijene glodare.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content