Predstavljen “Kofer misli” Dragane Martinović, spisateljice iz Kragujevca

Radio Titograd

15.05.2024, 17:01h

3 min

Putopis „Kofer misli“, autorke Dragane Martinović promovisan je danas u okviru Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji se održava po osamnaesti put.

„Na moju veliku radost stigla sam u Podgoricu sa svojim “Koferom misli” i predstavila ga publici koja je vidno uživala”, rekla je Dragana Martinović koja je na Sajam knjiga u Podgorici došla kao gost u okviru pratećeg programa ove značajne manifestacije. Dragana Martinović je profesorka književnosti iz Kragujevca, a “Kofer misli” je njena prva knjiga sa kojom je zakoračila na književnu scenu. Studio Moderna iz Zagreba je izdavač ove putopisne storije koja nas vodi na blizu 50 destinacija, koje je autorka u društvu Mišel Loren (Draganin alter ego) obišla tragajući za smislom i samospoznajom. Čitaoci “Kofera misli” i sami će svoj identitet tražiti u religijskom, pravoslavnom kako bi spoznali svoju svrhu postojanja u ovozemaljskom, odbacujući okove poput “devojčice u crvenoj haljinici, u štiklicama koja kaldrmom kreće dalje”.

Tokom svojih putovanja, u šta će se i čitaoci uveriti, Dragana Martinović, kako kaže njen recezent Nikola Gamilec “doživela je svetlost Blagodatnog ognja, svetlost koja na dan vaskrsnuća Isusa Hrista obasjava njegov grob i sretnike koji su spletom okolnosti, uglavnom neobičnih, uspeli uži u hram i dobiti blagoslov Njegovog vaskrsnuća”.

„Po žanru je ovo jedna sasvim neobična knjiga za naše prilike“, rekla je Martinović, „kad kažem neobična mislim kako je putopis, ako se posmatra unutar institucije književnosti kao estetska jezička tvorevina, nešto što nas okupira emocijom i intimnošću. Među koricama knjige upoznaćete dve Dragane, a obe žele isto. Ovakav književni žanr je sve popularniji, jer ne predstavlja samo zemlje i gradove, već ženu, njene svakodnevne emocije, ono što joj se dešavalo u susretu sa nekim situacijama u kojima se svi nekad nalazimo, i kako u tim situacijama reagujemo”, zaključila je autorka.

Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, izbor zemalja i gradova je vrlo raznovrstan, a kroz čitavu knjigu provejava da je “želja misao, a misao energija u pokretu”.

Ono što izdvaja ovu knjigu je što je Dragana Martinović napravila kontekst da se priče mogu čitati pojedinačno, i na taj način obići sva zanimljiva mesta koja je i sama autorka obišla. Knjiga je izuzetno motivišuća i tera nas da razmislimo o sebi, sopstvenom identitetu i cilju životnog puta, ali i otvorena, da čitaocu pruži priliku da do zaključaka dođe sam.

O knjizi je sa autorkom Draganom Martinović razgovarala Vanja Gavrovski, novinarka i kolumnistkinja iz Beograda.

Autor:radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content