Njemačka: Pepeo neonaciste pohranili u grob jevrejskog učitelja

Radio Titograd

13.10.2021, 23:13h

< 1 min

Na berlinskom groblju u grobno mesto jevrejskog učitelja pohranjen je pepeo prominentnog neonaciste koji je negirao holokaust.

Četrdesetosmogodišnji neonacistički aktivista Henri Hofenmajer sahranjen je prošlog petka na groblju Stansdorf u okviru ceremonije kojoj su prisustvovali omraženi desničarski ekstremisti poput Horsta Malera, jednog od osnivača Bader Majnhof grupe, a sada istaknuti neonacista.

Hofenmajer je stekao status mučenika u nJemačkim desničarskim krugovima nakon što je dobio zatvorsku kaznu zbog serije antisemitskih pisama u kojima je opisivao Holokaust kao laž.

Ono što je problem kod samog čina sahrane jeste što se na fotografijama vidi da je urna sa ostacima Hofenmajera pohranjena u raku ispred nadgrobnog spomenika Maksa Fridlendera, jevrejskog profesora muzike koji je preminuo od šloga 1934. godine.

Tokom sahrane, Fridlenderov nadgrobni spomenik je pokriven crnim čaršavom i znakom sa Hofenmajerovim imenom i citatom iz Jevanđelja po Jovanu: „I saznaćete istinu i istina će vas osloboditi.“

Biskup lokalne crkve rekao je da ispituju okolnosti pod kojima se takva užasna greška desila, kao i da postoje tvrdnje da je to zapravo bila i namJera desničara.

Evangelistička crkva, koja vodi brigu o groblju površine 200 hektara, kaže da je prijee nekog vremena grobno mjesto ispražnjeno i da su Fridlenderovi kremirani ostaci odstranjeni, što je uobičajena praksa sa grobnicama čiji zakup nije obnovljen 20 godina.

Njegova nadgrobna ploča, međutim, ostavljena je da stoji jer je proglašena kulturnim spomenikom.

Izvor: RTS, Guardian

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2,

13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Skip to content