Neprevaziđena kraljica popa danas puni 64 godine

Radio Titograd

16.08.2022, 19:08h

3 min

Kraljica popa, Madona, danas puni 64 godine, a njen uticaj na muziku i modu i danas je snažan kao i prije 40 godina, kada je tek stupila na scenu. Nijedna pjevačica nikada nije imala više hitova na prvim mjestima top lista, niti je ijedna toliko promijenila poimanje mode i ujedno scenske kostime unijela u svakodnevni život.

Kraljica popa, Madona, danas puni 64 godine, a njen uticaj na muziku i modu i danas je snažan kao i prije 40 godina, kada je tek stupila na scenu. Nijedna pjevačica nikada nije imala više hitova na prvim mjestima top lista, niti je ijedna toliko promijenila poimanje mode i ujedno scenske kostime unijela u svakodnevni žiovt.

 

 

Rođena kao Madona Luiza Čikone, već od najranijeg uzrasta pokazivala je zanimanje za umjetnost, uvjerena da će biti “samo” plesačica.

Tek kada je ušla u svijet zabave, shvatila je da više naginje glumi i muzici. Iako je danas većini publike poznata kao jedna od najpopularnijih pop pjevačica svih vremena, Madona je i glumica, a za svoju ulogu Evite Peron dobila je i nagradu Zlatni globus.

Ali muzika je bila njena veća ljubav, a kada je 1983. objavila prvi album i publici predstavila do tada neviđen način odijevanja jedne pjevačice, zauvijek je promijenjeno lice muzike, ali i mode.

Naime, još davne 1984, kada se prvi put pojavila u muzičkom spotu prikazanom na MTV-u, bilo je jasno da je riječ o ženi koja se ne libi da bude drugačija.

 

 

U svojim spotovima za pjesme „Lucky Star“ i „Borderline“ nosi svoju verziju punk-suknje, mrežasti top kroz koji se nazire grudnjak, crne čipkane rukavice, obilje plastičnih i gumenih narukvica, nakit s religijskim simbolima, trake u kosi i vrlo upadljivu šminku.

Madona je sinonim ženske revolucije u svijetu muzike i mode.

Upravo su takav način oblačenja počele da slijede hiljade mladih djevojaka, a sva ta garderoba je imala vrlo prihvatljive cijene.

Kao što je u svojim intervjuima Madona često isticala, nikada joj nije bio cilj da postane modni uzor, jer je ona takvu odjeću nosila privatno, kao i njene prijateljice, najprije zbog lake dostupnosti i niskih cijena.

Kada se pak na dodjeli MTV-jevih nagrada godinu dana kasnije pojavila u vjenčanici i pjevala pesmu „Like a Virgin“, postavila je nove rekorde u kostimografiji, ali i kontroverznosti. Zbog svega toga njeni fanovi su je još više zavoljeli.

Iako je i sama imala autentičan stil odijevanja i privatno, inspiraciju za svoje nastupe i muzičke spotove često je tražila i u drugima. Na primjer, Merlin Morno i Marlen Ditrih bile su omiljena lica kojima se uvijek vraćala. Merlin joj je često služila kao inspiracija za modne kombinacije s dominantnom bijelom bojom i dijamantima, dok je u Marleni potražila androgin look u odijelima ispod kojih je virio donji veš.

Korset kao nijedan drugi

Ipak, ono što je postao njen zaštitni znak svakako su bili korseti sa šiljatim grudnjacima (tzv. bullet bra). Njih je izradio Žan Pol Gotije, inače poznat kao dizajner koji u svoje kreacije unosi fetišističku notu. Jedan od njih, nježno ružičaste boje, Madona je prvi put nosila 1990. u Japanu na svojoj svjetskoj turneji Blonde Ambition.

Tim korsetom, ali i onima nakon njega, Madona je promijenila shvatanje donjeg veša kao odjevnog predmeta koji se mora nositi samo ispod odjeće.

 

 

Taj trend se proteklih nekoliko sezona opet vratio na modnu scenu. I danas su prodavnice prepune tzv. slip on haljina s čipkom, nalik spavaćicama, kao i raznih korseta i majica na bretele za koje sami možemo da odlučimo da li ćemo ih nositi kao donje rublje ili kao garderobu za napolje.

Upravo je to Madona i htjela da postigne – dati djevojkama mogućnost da same odlučuju o tome kako će izraziti svoju ličnost.

A to je uspijevala i decenijama kasnije. I Lejdi Gaga i Keti Peri su u svojim scenskim kostimima su pronašle inspiraciju upravo u Madoninim kultnim korsetima, a ujedno su se njegove verzije pojavile i nebrojeno puta na malim ekranima.

 

 

Novac nije presudan za stil

Nakon te kultne saradnje s Gotijeom uslijedile su i brojne druge s prestižnim dizajnerskim imenima, kao što su Dolče i Gabana, Versaće, Stela Mekartni, Živanši i drugi, ali je jednako rado nosila i odjevne predmete do tada nepoznatih dizajnera koje je vinula u modno nebo.

Međutim, shvatajući da mlade djevojke i žene koje slušaju njenu muziku najčešće ne mogu da priušte sebi tako skupocjene komade odjeće, Madona je početkom 2000-ih sarađivala s brendovima ulične mode i time pokazala da za stil nije nužno imati mnogo novca. Uostalom, tako je i počela svoju karijeru.

Danas, kada puni 64 godine, nije ništa manje zanimljiva nego ranije. Ono što je unijela u modu pamti se i decenijama kasnije, a trendovi poput spomenutog nošenja donjeg veša kao odjeće za ulicu vratili su se na velika vrata.

Iako mnogi njene modne odabire smatraju kontroverznima, nema sumnje da iza njih stoji i originalnost i velika doza hrabrosti, posebno u vrijeme kada je tek započela da stvara svoju karijeru i ime.

Zahvaljujući njenom uticaju žene su mogle da se izraze na neke sasvim nove načine. Madona je, nema sumnje, napravila svojevrsnu revoluciju kada je riječ o ženama, modi i muzici.

Izvor.CdM

Podijeli na:

Video hit dana,

20:32h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:56h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:52h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:50h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:16h

Skip to content