Impresivna karijera i problemi u privatnom životu: Prije 11 godina umrla je Vitni Hjuston

Radio Titograd

11.02.2023, 14:05h

3 min

Na današnji dan tačno prije 11 godine, Vitni Hjuston pronađena je mrtva u kadi svoje hotelske sobe.

Pjevačica, koja se godinama borila sa bolestima zavisnosti, preminula je usljed slučajnog davljenja, a organizam joj je bio oslabljen dugogodišnjim drogiranjem, navodi se u zvaničnim papirima.

Njena balada “I Will Always Love You” proglašena je za najpopularniju ljubavnu pjesmu u anketi koja je sprovedena u SAD.

Pjesma po kojoj je ostala prepoznatljiva dobitnica Gremija, osvojila je 38 procenata glasova među svim učesnicima ankete koju je sprovela firma za istraživanje tržišta ”Harris Interactive”, a takođe se nalazi na prvom mjestu kod svih udovaca, razvedenih i razdvojenih Amerikanaca.

Hit Hjustonove iz filma “Tjelohranitelj” (1992) napisala je tekstopisac i pjevačica Doli Parton i sa njim se Partonova 1974. prvi put našla na vrhu svjetskih top lista.

Njen veliki uspon, ali i borba s zavisnošću i vlastitim demonima opisana je i u biografskom filmu „I Wanna Dance with Somebody“ koji je krajem prošle godine stigao i u naše bioskope i koji u gotovo dva i po sata prikazuje vrlo solidan presjek turbulentnog privatnog života i impresivne karijere žene koja se upisala u Ginisovu knjigu rekorda kao najnagrađivanija izvođačica svih vremena.

Film prati životni put Vitni Hjuston, od djevojke iz zbora iz Nju Džersija do jedne od najnagrađivanijih muzičkih umjetnica svih vremena, a autori najavljuju da će publika imati priliku vidjeti inspirativno, dirljivo i jako emotivno putovanje kroz njen život prije nego što je postala slavna, ali i najvažnije djelove njene karijere uz zapanjujuće izvedbe i zvučnih zapisa najomiljenijih hitova Vitni Hjuston kakve još niko nije čuo.

Vitni je i dan danas jedna od najcjenjenijih i, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najnagrađivanija pjevačica svih vremena, s čak više od 200 miliona prodanih albuma.

Vitni je pokorila sve moguće svjetske liste svojim singlovima, a bila je nagrađena i prestižnom muzičkom nagradom Gremi. Tokom svoje bogate karijere snimila je sedam albuma, a singlovi kao što su „I Will Always Love You“, „I Wanna Dance With Somebody“, „Higher Love“ i „My Love Is Your Love“ davno su se upisali na listu najizvođenijih svjetskih evergrina.

No, nažalost, iza impresivne karijere bili su i njeni brojni privatni problemi, ali i dugogodišnja borba s narkoticima, koji su joj na kraju i presudili. U trenutku smrti imala je 48 godina, a obdukcijom je ustanovljeno da je preminula od posljedica utapanja nakon što je ostala bez svijesti u kadi punoj vode, prije čega se predozirala kobnim koktelom alkohola i ljekova.

Preminula je uoči dodjele Gremija, a posljednji nastup imala je dan ranije, kada se neplanirano popela na scenu na zabavi uoči Gremija. Otpjevala je dio pjesme „Yes Jesus Loves Me“. Vitni je bila i ostala jedno od najvećih svjetskih muzičkih imena. Rođena je 1963. godine, a muzikom je počela da se bavi još kao dijete. Prvi album objavila je 1985. godine te je već njime postigla veliki uspjeh.

Njeni veliki problemi počeli su udajom za muzičara Bobija Brajana. Problematični Bobi unio je nemir u život pjevačice te se sve češće počelo pisati o njenim problemima s alkoholom i drogama.

Od Brajana se razvela 2007. godine, ali problem s drogom je ostao. Dvaput je bila na odvikavanju, ali nije uspjela. Iz pakla droge pokušao ju je izvući i njen tadašnji tjelohranitelj i prijatelj Dejvid Roberts koji je u jednom od intervjua rekao da je bio jako zabrinut za nju i nije mogao gledati kako se uništava drogom te je njenom menadžmentu podnio izvještaj o njenim problemima, a od njih je dobio odgovor kako mu se zahvaljuju na sedam godina saradnje.

“Da su me tada poslušali Vitni bi još bila živa”, rekao je Roberts u intervju i dodao kako je Bobi Brajan imao negativan uticaj na nju.

“Dok nije počela da izlazi s Bobijem njen jedini porok su bile cigarete i pivo, a kasnije se sve pretvorilo u haos. Vitni se spustila na njegov nivo”, rekao je tjelohranitelj.

Prisjetio se jednog trenutka u kojem je bilo sasvim jasno da je Vitni van kontrole, a dogodilo se to na koncertu za nećakinju sultana od Bruneja.

“Nije mogla da otpjeva ni slovo, ništa nije mogla. Samo je pričala sat i po vremena i osramotila se kao nikada”, prisjetio se Roberts.

U braku s Bobijem Vitni je dobila ćerku Bobi Kristinu koja je preminula u 2015. godine.

Izvor:CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content