Hrvatski pjevač optužen za rasizam: Treba li mu uopće dozvoliti nastup na Eurosongu

Radio Titograd

11.02.2023, 17:01h

< 1 min

Screenshot; YouTube

Večeras se održava hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, a za pobjedu će se boriti 18 takmičara. Međutim, pjevač Damir Kedžo već se našao na udaru kritika.

Naime, na YouTube kanalu imena “Eurovision Truth” osvanuo je video u kojem se pjevača Damira Kedžu optužuje za rasizam.

Snimka uključuje kadrove Kedžina nastupa iz showa “Tvoje lice zvuči poznato” u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. “blackface” (crno lice).

“Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. radi blackface u zabavnoj TV emisiji. 2020. godine Damir Kedžo se na Twitteru ispričao zbog blackfacea, no ti su tweetovi u međuvremenu obrisani! Damir je u ovom nastupu imao 29 godina, očito je bio svjestan da blackface nije u redu. Blackface je oblik pozorišne  šminke koja se koristi u zabavne svrhe kako bi bijelci prikazali karikaturu crne osobe”, stoji u opisu videa na engleskom.

Također, u videu se postavlja pitanje bi li Damiru uopće trebalo biti dozvoljeno nastupati na Eurosongu.

Inače, Kedžo se nakon pobjede na Dori 2020. ispričao zbog blackfacea.

“Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno”, napisao je tada.

Inače, blackface je praksa koja je postala naročito popularna u SAD-u u 19. vijeku, dakle u vrijeme ropstva pa onda segregacije crnaca, odnosno Afroamerikanaca, koji sami nisu imali priliku glumiti crne likove na pozornicama.

Show “Tvoje lice zvuči poznato” više puta je bio kritikovan zbog blackfacea koji se danas na Zapadu smatra neprihvatljivim i rasističkim.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content