Hrvatska ukida plaćanje putarine gotovinom, koristit će se mikrotalasna tehnologija

Radio Titograd

24.01.2023, 22:39h

< 1 min

Foto: Shutterstock

Novi sistem elektronske naplate putarine počet će sa radom najranije krajem 2024. godine, saopćilo je hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Novi elektronski sistem naplate putarine isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sve kamione i motocikle uvodi obavezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, koji će omogućiti slobodan protok saobraćaja, bez zaustavljanja vozila zbog naplate putarine.

Naime, Hrvatska je kao članica EU dužna do 25. marta 2024. godine uskladiti nacionalnu regulativu koja uređuje područje naknada za korištenje određene infrastrukture za vozila sa Direktivom 2022/362.

Promjena koja se ostvaruje je novi sistem elektronske naplate putarine u Hrvatskoj, baziran na slobodnom saobraćaju, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih tablica, ističu iz Ministarstva.

Najavljuju da će zakonom biti isključena mogućnost plaćanja korištenja autoputa u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je da će sistem biti beskontaktni, zasnovan na kombinaciji dvije savremene tehnologije, a plaćanje bi trebalo da bude preko novijeg ENC uređaja i sistema za automatsko očitavanje tablica, dakle u vidu elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja.

“Postojeće naplatne stanice će biti uklonjene, neće više biti rampi i velikih gužvi na naplatnim stanicama.Tako bi sve trebalo da bude brže. Na primjer ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila na sat, a novi sistem dozvoljava da prođe do 3.000 vozila”, rekao je Butković.

Izvor: Klix

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content