Daniel Popović: Od pjesme sam zaradio preko milion maraka, pa nosio pare u vreći

Radio Titograd

24.11.2022, 15:25h

2 min

Daniel Popović (67), koji je Jugoslaviju predstavljao na Pjesmi za Evroviziju sa “Džuli” davne 1983, ponovo se prijavio za Doru, hrvatsko takmičenje u kojem se bira njihov predstavnik.

Popović je s hitom “Džuli” na Evroviziji 1983. u Minhenu osvojio četvrto mjesto. S tom je pjesmom na Jugoviziji pobijedio tad favoriziranu Lepu Brenu. Zamalo je 1991. predstavljao bivšu zemlju na Evroviziji s hitom “Ma daj obuci Levisice”, ali mu je pobjeda izmakla za dlaku. Osvojio je drugo mjesto, a pobjedu je tad odnijela Bebi Dol.

Od ove pjesme zaradio je više od milion tadašnjih njemačkih maraka.

“Ja sam 1982. snimao taj album za Jugoton. Nisam imao diskografskog iskustva. Prije sam svirao u bendovima. Završio sam u Gracu klasičnu muziku. Tad sam dobio priliku da uđem u studio. U Jadran filmu se snimalo. Bio je divan studio. Da, kasnije sam od albuma zaradio 1.200.000 tadašnjih njemačkih maraka. Otišao sam s tadašnjom djevojkom u tadašnju Jugobanku. Došao sam na šalter i rekao da mi daju sav novac koji imam na računu. Bankarka je rekla da nemaju toliko novca u banci i da dođem drugi dan. Tadašnja djevojka pala je u nesvijest kad je čula o kojoj se cifri radi. Davali su joj šećer i vodu da dođe sebi. S vrećom novca otišao sam kući iako mi novac nikad nije predstavljao nešto”, tvrdi Popović.

Kako je ranije ispričao, dio novca potrošio je na rješavanje stambenog pitanja jer je dotad bio podstanar. Nakon razvoda od Sanje Bjedov, dio novca je, rekao je, ostavio njoj i njihovoj djeci, Sebastianu i Izabeli.

“Dio novca podijelio sam i kolegama, odnosno prijateljima. Svi su dobili malo sreće. Nisam megaloman što se novca tiče. Ne radim muziku zbog novca, nego zbog muzike. Napravio sam divan album koji će se snimati sljedeće godine. Imam nekoliko vrhunskih pjesama. Ništa nije petparački, ozbiljno sam pristupio svemu. Dobro živim, hvala na pitanju. Ja sam vrlo skroman. Moj se život vrti oko muzike. Svaki dan sam skoro 95 posto vremena u studiju. Devedesetih nema kome nisam pisao pjesme, od Severine preko Jasne Zlokić do Zdravka Škendera. U Sloveniji isto. Napravio sam dvadesetak CD-ova za druge izvođače. Radim puno i radim i dalje. To mi je baza, pisanje pjesama, tu sam dosta jak. Nisam se povukao, ali vrijeme je najbolji pokazatelj istine”, zaključio je Popović za 24sata.hr.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content