Zdravlje pa sve ostalo:Mr sci. dr Maja Miročević Rotolo-Sportska kardiologija je oblast u konstantnom razvoju

Radio Titograd

07.05.2022, 18:16h

3 min

Foto:Moj Lab

Sportska kardiologija je posvećena borbi za prevenciju iznenadne srčane smrti sportista, a koja podrazumjeva redovne preglede sportista i osoba koje žele da se bave sportom (uključujući rekreaciju) o tome smo razgovarali sa  Mr sci. dr Majom Miročević Rotolo koja ordinira u poliklinici Moj Lab .

Kako se može definisati sportska kardiologija i da li ima neke svoje podjele i oblasti ?

Sportska kardiologija je oblast u konstantnom razvoju koja obuhvata praćenje sportista i rekreativaca u cilju  pravovremenog otkrivanja, kao i praćenja već dijagnostikovanih kardiovaskularnih oboljenja.  Uključuje mnoge oblasti kardiologije, kao što su imagingmetode – ultrazvuk srca, magnetna rezonanca, zatim strukturne srčane bolesti, urođene srčane mane, fiziologiju vježbanja, elektrofiziologiju. Kao takav, program sportske kardiologije trebao bi uključivati ​​kardiologe sa specifičnim znanjem u tim područjima. Na taj način daju se sveobuhvatne procjene i preporuke za sportiste.

Foto:Moj Lab

Neophodno je da svako ko se bavi sportskim aktivnostima obavi kardiološki pregled barem jednom godišnje, jer bavljenje sportom bez kontrole može da ima nesagledive posledice. Kome se preporučuje pregled sportskog kardiologa da li su to  samo profesionalni sportisti ili sportisti svih uzrasta  ali i rekreativci ?

Profesionalni sportisti i rekreativci svih uzrasta trebali bi da budu praćeni od strane kardiologa. Najvažnije je rano otkrivanje kardioloških oboljenja koja nose rizik od iznenadnog srčanog zastoja i smrti. Optimalna strategija je upravo sprovođenje adekvatnog kardiovaskularnog skrininga ove populacije.

Foto:Moj Lab

Gdje nastaju kardio problemi  kod ljudi koji se bave sportom  da li su uzrok  “precjenjene “ mogućnosti ili  paknešto drugo ?

Problemi nastaju kad postoje stanja koje nisu prepoznata na vrijeme, kada pacijent zna za da ima kardiološki problem, ali ne poštuje preporuke kardiologa ili kada se precjenjuju sopstvene mogućnosti ne uzimajući u obzir stepen utreniranosti, godine ili postojanje nekih drugih zdravstvenih problema.

Šta obuhvata sportski kardio pregled i koliko on može precizno pokazati koristi i rizike od vježbanja ?

Sportski kardio pregled obuhvata fizikalni pregled, mjerenje krvnog pritiska, EKG nalaz, ultrazvuk srca i ergometriju ( test fizičkim opterećenjem ) ili ergospirometriju ( kardiopulmonalni test opterećenja ). Zavisno od nalaza dodatna dijagnostika podrazumijeva Holter EKG, magnetnu rezonancu i ostale dijagnostičke metode.

Kakva je šansa da nekadašnji sportisti i rekreativci nakon pregleda ,  utvrdjenih  problema i eventualnih intervencija  dodju do nekog plana i nastave rekreativne tjelesne aktivnosti nakon oporavka?

U značajnom procentu slučajeva nije potrebno prekinuti trenažni proces. Često je dovoljno modifikovati ga prema preporukama kardiologa ili samo dolaziti na redovne kontrole.

Foto:Moj Lab

Iznenadni smrtni slučajevi na sportskim terenima jesu rijetkost ali šta je uzrok da neko ko je mlad I posvećen zdravim stilovima života doživi srčani udar sa fatalnim ishodom? 

Iznenadna srčana smrt najčešći je medicinski uzrok smrti sportista, sa incidencijom od oko 1 na 50.000 do 1 na 80.000 sportista godišnje prema poslednjim procjenama. Varijacije u ovim stopama temelje se na godinama, polu, rasi, vrsti sporta i nivou takmičenja. Uprkos maloj učestalosti, svaka je pojava alarmantna i potrebna su dalja istraživanja kako bi se bolje razumjeli uzroci. Najčešća strukturna kardiovaskularna stanja povezana sa iznenadnom srčanom smrti kod mladih sportista (mlađih od 35 godina) uključuju bolesti srčanog mišića i urođene anomalije krvnih sudova srca. Kod starijih sportista, aterosklerotska koronarna arterijska bolest ostaje najčešći činioc rizika.

Foto:Moj Lab

Šta je prvi signal da neko ko se bavi sportom mora da se javi sportskom kardiologu?

Bilo koja tegoba koja se javi u toku fizičke aktivnosti. To može biti bol u grudima, osjećaj gušenja, brže zamaranje u odnosu na prethodne treninge, osjećaj nepravilnog rada srca, vrtoglavica, nesvjestica.

Na kom nivou je sportska kardiologija u Crnoj Gori da li ste zadovoljni trenutnim stanjem ili mislite da imamo prostora da još napredujemo ?

Uvijek i svuda ima prostora da se još napreduje. U našoj zemlji svijest o važnosti redovnih kardioloških pregleda kod sportista i rekreativaca raste, i to je ono što je najvažnije. To je jedini način da se spriječe ozbiljne posljedice koje mogu nastati usljed neprepoznatih kardioloških stanja.

Autor:radiotitograd.me  (K.R)

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content