Tivat vidio premijeru “Pokojnika”: Živimo u prolaznom svijetu, ali imamo oružje – osmijeh

Radio Titograd

31.07.2022, 16:29h

2 min

Predstava „Pokojnik“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin, premijerno je izvedena sinoć u Centru za kulturu Tivat.

Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat na repertoaru je i večeras i sjutra, a na repertoaru CNP-a je 6. oktobra, čime će nacionalni teatar otvoriti novu pozorišnu sezonu, navodi se u saopštenju iz CNP.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

“Imamo oružje. Oružje je osmijeh, ironija, oružje je – shvatiti sopstveni život nedovoljno ozbiljno. Tragično je kada čovjek nema svijest o tome da živimo u jednom prolaznom svijetu, da će se i ovako i onako, predstava jednom završiti”, kazao je reditelj Egon Savin nakon premijere.

Glavnu ulogu, Spasoja Blagojevića, tumači Marko Baćović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

“Mislim da smo napravili dobru predstavu koja je istovremeno i drama i komedija, koja je žestoka satira. Nažalost, potvrdilo se da neke mane mentaliteta i društva koje su postojale 1937. godine u Jugoslaviji postoje i danas, možda čak i u oštrijem obliku”, rekao je Baćović.

Pozorišna kritičarka Ana Tasić misli da je jako važno što je Nušić ovdje postavljen i što nije odabrana “Ožalošćena porodica” ili “Gospođa Ministraka”, jer se ti komadi baš često postavljaju, nego baš “Pokojnik”.

“On zapravo pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma ni onog blčagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama. Mislim da se to jako dobro vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu”, primjećuje Tasić.

Glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slavko Kalezić igra Mila. On je kazao da je rad sa Egonom Savinom za njega ostvarenje još jednog sna.

“Ovo je bio prekreativan proces. Rad sa Egonom Savinom je za mene bilo polaganje državnog ispita i mislim da sam položio”, smatra Kalezić.

Glumac Bojan Dimitrijević je kazao da mu je najveći izazov u građenju lika bilo igranje tragičnog lika u komediji.

“Ja obožavam da igram komedije i bilo mi je veoma izazovno da unutar jedne maestralne komedije koja se izvodi perfektno ne budem komičan nego budem dramski protagonista i da sve vrijeme žarko želim da budem na strani komičnog dijela predstave”, poručio je Dimitrijević.

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 21:42h

Titogradske vijesti, top2,

20:54h

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 20:37h

Skip to content