Počeo Sarajevo Film Fest : Vendersu uručena nagrada za izuzetan doprinos filmu

Radio Titograd

14.08.2021, 17:40h

< 1 min

Foto:Andadolija/SFF

Dvadeset sedmo izdanje Sarajevo Film Festival, počelo je sinoć i to svjetskim premijerama dva bosansko-hercegovačka filma, “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” sarajevske klase Bele Tarra.

Na ceremoniji otvaranja Vimu Vendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

“Presrećni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Vim Venders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije”, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Venders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon prve posjete, kada je predstavio svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje “Pina”, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bauš, koji je nominovan za Oskara. Iste godine, Venders je na SFF održao predavanja učesnicima segmenta Talents Sarajevo, edukativnog programa koji festival organizuje u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Venders će 16. avgusta održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 15.30 sati, a danas je počeo program “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Vendersovih filmova.

Tanovićev film je prikazan i na otvorenom kinu “Metalac”, a publika ga je na kraju nagradila višeminutnim aplauzom. Ekipa filma poklonila se okupljenima.

Uloge u novom Tanovićevom filmu ostvarili su: Goran Navojec, Mediha Musliović, Branko Đurić, Anja Matković, Izudin Bajrović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirvad Kurić, Faketa Salihbegović, Edib Ahmetašević, Nermin Tulić, Kerim Čutuna, Semir Krivić, Armis Mašić, Sanin Milavić, Vedran Tuce, Almir Palata i Davor Domazet.

Drugi dan 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) donosi gotovo trideset projekcija u Sarajevu i Mostaru, kao i brojne filmske susrete.

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Magazin, top2

29.01.2023. u 12:52h

Skip to content