Telefoni škaljaraca otkrili „tajne“: Šifrovanim porukama ugovarali narko-biznis iz Španije

Radio Titograd

15.08.2021, 09:34h

2 min

Istražni organi Španije vode opsežnu istragu koja je usmjerena protiv “škaljaraca” i navodnog vođe bande „Pink Panter“ Predraga Vujoševića iz Crne Gore. Tako su, prema pisanjima španskih medija, istražitelji otkrili brojne šifrovane poruke u mobilnim telefonima osumnjičenih koje upućuju na to da se ova grupa bavila, kako se sumnja, međunarodnim švercom narkotika.Takođe, vrši se i analiza sadržaja računara i laptopova koji su zaplijenjeni.

– Na Kanarskim ostrvima razbijena je kriminalna organizaciju koja pripada opasnoj mafiji crnogorskog klana “škaljari”- zvanično je saopšteno iz Guardia civil prije nekoliko dana.

Tom prilikom oduzeto je više od 400 kilograma kokaina visoke čistoće i skoro pola miliona eura u gotovini. Kako su naveli, među četvoricom uhapšenih bio je i glavni vođa bande “Pink Panter”, poznate po pljačkama u najluksuznijim zlatarima u prvoj deceniji 2000.

image

Akcija španske policije

– Agenti Civilne garde i Nacionalne policije Španije razbili su kriminalnu organizaciju sa sjedištem na Kanarskim ostrvima. Četvorica uhapšenih su pripadnici klana Škaljari, opasne mafije za trgovinu drogom porijeklom iz Crne Gore, poznate po svom nasilju- navode u saopštenju.

Kako je tamošnja istraga utvrdila, kriminalna mreža je uspostavila kanal za uvođenje kokaina na Kanarska ostrva, koji je prikupljala u iznajmljenim kućama u luksuznim stambenim jedinicama. Članovi grupe prošli su potpuno neopaženo, a iz ovih kuća nastavili su distribuciju opojnih droga lokalnim organizacijama.

Istražitelji su u novembru otkrili kako su članovi organizacije u različitim danima predavali 250.000 i 155.000 eura u gotovini trećim licima, sa ciljem da se pomenuti novac ukloni sa kanarskog arhipelaga i uvede na legalno tržište.

Nakon naporne istrage, bilo je moguće otkriti navodni transport opojnih supstanci koji je krenuo sa juga Tenerifa. Nakon što su identifikovana dva vozila koja su učestvovala u njemu, utvrđeno je da se transportovalo 70 kilograma kokaina, zbog čega su dva vozača uhapšena. Policijska istraga dovela je agente do imanja koje se nalazi u Costa Adejeu, gde je uhapšen treći član organizacije, koji je trenutno čuvao ostatak droge.

image

foto: Španska policija

U evidenciji sprovedenoj na Gran Kanariji i Tenerifima pronađeno je još 338 kilograma kokaina, pored 413.000 eura.

– Konačni rezultat dobijen nakon hapšenja i pretresa kuće prevodi se u privođenje 408 kilograma kokaina, intervenciju gotovo pola miliona eura u gotovini, vozilo, jahta, 12 šifrovanih telefona, elektronske sigurnosne uređaje, novčanice i vakumski pakeri, kao i različiti alati i dokumentacija u vezi sa kriminalnim aktivnostima-navode oni.

Operaciju su zajedno razvile četiri grupe sa Kanarskih ostrva specijalizovane za borbu protiv delinkvencije i organizovanog kriminala, EDOA Comandancia de Tenerife i ECO de Canarias od strane Civilne garde; UDICO pokrajinske policijske stanice Las Palmas i UDICO pokrajinske policijske stanice Tenerife od strane nacionalne policije.

Istražni tim imao je podršku UDICO centrale Nacionalne policije i Tehničke jedinice Sudske policije Civilne garde, stručnjaka za analizu kriminala na Balkanu, agencije EUROPOL, atašea za unutrašnje poslove Ambasade Španija u Beogradu , policijske vlasti Albanije i policijske vlasti Crne Gore.

 

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:59h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:16h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:02h

27.01.2023. u 23:45h

27.01.2023. u 23:45h

Skip to content