Zdravstveni sistem spreman, čeka se potvrda Delta soja, oko 80 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti

Radio Titograd

16.08.2021, 13:15h

2 min

Crna Gora pomno prati epidemiološku situaciju, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović tokom zvanične posjete barskoj bolnici – gdje će od danas sa tamošnjim COVID pacijentima raditi internisti, anesteziolozi, pulmolozi i ostali specijalisti Kliničkog centra Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Eminentni stručnjaci KCCG će zajedno sa kolegama u narednom periodu voditi COVID odjeljenje barske bolnice”, navela je ona.

U Crnoj Gori se trenutno od korona virusa u bolnicama liječe 152 pacijenta.

U tom smislu, ona je još jednom napomenula i značaj vakcinacije.

“Oko 80 odsto pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju nijesu vakcinisani, tako da koristim ovu priliku da još jednom apelujem na građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu što prije i na taj način zaštitite prvo svoje lično zdravlje a nakon toga, naravno, i zdravlje svojih najbližih članova familije kao i kompletne nacije”, istakla je ona.

“Trenutno, na raspologanju za bolničko liječenje COVID pacijenata, na raspolaganju su 332 postelje koje, u slučaju potrebe, mogu da budu značajno proširene, čak i preko nekadašnjih 700 koliko ih je bilo u prethodnom talasu korona virusa”, saopšteno je iz Ministarstva.

“Ta brojka sada može biti značajno veća imajući u vidu da su u međuvremenu obezbijeđene kiseonične stanice u OB Nikšić, OB Kotor, OB Pljevlja i upravo ovih dana završavamo i OB Bar”, kaže Borovinić-Bojović.

Kako je navedeno u saopštenju, što se tiče trenutne situacije u Crnoj Gori na nedjeljnom nivou porast broja novozaraženih iznosi +52 odsto što je sada najniža stopa u regionu.

“U poređenju sa ostalim državama svijeta, taj opseg se kreće otprilike od +36 odsto u Australiji do +240 na Novom Zelandu što jasno govori da je Delta soj postao dominantan praktično na cijeloj zemaljskoj kugli. Svakako, imajući u vidu stopu transmisije i u Crnoj Gori upravo očekujemo dokaze Instituta za javno zdravlje nakon posjete Robert Koh instituta iz Berlina i sekvenciranja u Institutu za javno zdravlje kao i na osnovu rezultata poslatih uzoraka Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti”.

“Naravno, aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva oprez. Pomno pratimo stanje i u svakom slučaju zdravstveni sistem Crne Gore daje više od 100 odsto svojih kapaciteta i nastavlja jednakim tempom da zbrinjava sve COVID pacijente koji se nalaze kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i na sekundom i tercijarnom nivou”, zaključila je ministarka zdravlja.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 20:41h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 19:49h

Skip to content