Zaev: Spremni smo da prihvatimo civile iz Avganistana

Radio Titograd

16.08.2021, 08:15h

< 1 min

Foto: RTCG

Premijer Sjeverne Makedoniije Zoran Zaev potvrdio je da je njegova zemlja spremna da prihvati i smjesti avganistanske civile koji su radili za NATO i aktiviste za ljudska prava, do obezbjeđenja trajne destinacije.

On je Televiziji „Kanal 5“ rekao da se Avganistan suočava sa mogućom humanitarnom katastrofom i da je vlada u Skoplju informisala streteškog partnera SAD da stoji na raspolaganju da pomogne saglasno svojim kapacitetima i potrebama.

„S ciljem da se spasu životi lokalnog stanovništva informisali smo ih da smo spremni da preuzmemo i prihvatimo civilno stanovništvo iz Avganistana koje je prethodnih 20 godina radilo na miru u toj zemlji, bilo lokalna podrška savezničkim NATO snagama uključujući i našoj armiji, kao i aktiviste demokratskih humanitarnih organizacija za ljudska prava iz Avganistana“, rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je precizirao da je Skoplje spremno da tim izbjeglicama iz Avganistana obezbijedi smještaj u hotelima i odmaralištima za šta bi operative i troškove za vrijeme njihovog boravka do obezbjeđivanja trajne destinacije u u potponosti pokrile SAD.

„Mi smo solidarna zemlja, naš narod i naše društvo su uvek davali podršku i pomoć, isto kao što smo dobijali pomoć pri velikim katastrofama. Zajedno sa SAD ćemo planirati i druge korake u daljem postupanju“, rekao je Zaev.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:59h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:16h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:02h

Skip to content