Visok nivo antitijela i šest mjeseci nakon vakcine Moderne

Radio Titograd

15.08.2021, 00:00h

< 1 min

Nova studija pokazala je da su osobe koje su dva puta vakcinisane vakcinom Moderne i šest mjeseci nakon druge doze imale visok nivo antitijela.

Kompanija je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnoj dovakcinaciji.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz tri dobne skupina među kojima je praćen nivo antitijela, prenosi Al Jazeera.

Zaključeno je da su antitijela protiv svih poznatih varijanti koronavirusa bila prisutna u organizmu i šest mjeseci nakon druge doze, uključujući delta varijantu.

“Zadovoljni smo ovim novim podacima, koji ukazuju na to da se visok nivo antitijela među vakcinisanim dvjema dozama vakcine Moderne protiv COVID-19 održala kroz šest mjeseci, uključujući varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti – deltu”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

“Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života, pridonijeti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim tijelima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primijeniti i treću dozu i dodatnu dozu vakcine”, dodao je Bencel.

Izvor:Fena

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 14:00h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 13:57h

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Skip to content