URA Ne insistirati na hirotonisanju na Cetinju

Radio Titograd

16.08.2021, 17:33h

< 1 min

Nije mudro ni odgovorno insistirati da svečanost povodom hirotonije mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude na Cetinju, ocijenio je potpredsjednik URE Filip Adžić i pozvao MCP da uvaži zahtjev većine građana Prijestonice.

On je kazao da nijedan događaj, bilo da je politički, vjerski ili u organizaciji pojedinaca, nije vrijedan ovakvog rizika, tenzija i uznemirenosti građana.

“Prioritet svih prioriteta treba da bude očuvanje mira i bezbjednosti građana na Cetinju i u Crnoj Gori”, rekao je Adžić.

On je ocijenio kao degutantno korišćenje Prijestonice, od različitih centara moći, kao monete za potkusurivanje.

Prema njegovim riječima trideset godina “ojađeni” građani Cetinja ne zaslužuju da budu kolateral inata određenih političara, demonstracije sile i igranja sa nacionalnim i vjerskim osjećanjima ljudi.

”Očigledno je da neki žele iskoristiti ovaj događaj kao povod za destabilizaciju Crne Gore, dok izvjesni politički subjekti i funkcioneri ovo koriste kao oproban poligon za sticanje jeftinih političkih poena”, rekao je Adžić.

On je apelovao na sve političke subjekte da prestanu sa podgrijavanjem tenzija, širenjem nacionalne i vjerske netrepeljivosti, pozivajući sve na razum i čuvanje sloge među građanima Cetinja i Crne Gore.

”Očekujem da će državni organi biti krajnje profesionalni i organizatora svečanosti detaljno upoznati i upozoriti na opasnosti koje ovaj događaj nosi sa sobom”, kazao je Adžić.

On je rekao da su neki mitropoliti MCP hirotonisani van Cetinja i Crne Gore i pozvao tu vjersku zajednicu da uvaži zahtjev, kako je kazao, najvećeg broja građana Cetinja.

“Jer niko ne može izaći zadovoljan imajući u vidu posljedice koje organizacija tog događaja može proizvesti”, rekao je Adžić.

 

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 14:04h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 13:36h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:32h

Skip to content