Twitter i Youtub uklanjaće sadržaje kojima se negira genocid u Srebrenici

Radio Titograd

11.08.2021, 19:47h

< 1 min

Društvene mreže Tviter i Jutjub uklanjaće sadržaje kojima se negira genocid u Srebrenici. To su danas Radiju Slobodna Evropa poručili vlasnici Tvitera, odnosno Gugla, koji gazduje Jutjubom.

Društvene mreže Tviter i Jutjub uklanjaće sadržaje kojima se negira genocid u Srebrenici. To su danas Radiju Slobodna Evropa poručili vlasnici Tvitera, odnosno Google-a, koji gazduje Jutjubom.

Podsjetimo, nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada uputio zahtjev pomenutim tehnološkim gigantima da na svojim platformama zabrane negiranje genocida u Srebrenici.

– Imamo jasnu i uspostavljenu politiku povodom govora mržnje, a koja zabranjuje sadržaje kojima se minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovani, nasilni događaji, uključujući i genocid u Srebrenici. Utvrdimo li da sadržaj krši te smjernice, mi ćemo ga ukloniti – naveli su iz  Jutjuba.

Sličan odgovor, Radio Slobodna Evropa dobio je i od Tvitera.

– Naša politika zabrane mržnje tiče se širokog spektra ponašanja. To uključuje targetiranje pojedinaca sa uvredljivim namjera, pozivanje na nasilje, vrstu nasilja gdje su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gdje se pokušava poricanje, odnosno minimiziranje takvih događaja. Takođe, imamo snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja i preduzimamo mjere protiv takvog sadržaja i ponašanja kojima se veličaju ili hvale nasilje i genocid – saopštili su oni.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada saopštili su kako vode evidenciju o sadržajima kojima se na društvenim mrežama negira genocid u Srebrenici.

– Najviše negacija dolazi iz Srbije, zatim iz BH entiteta Republika Srpska, Rusije, Francuske – navode oni, dodajući kako sistematskog, organizovanog negiranja ima i u SAD i Kanadi.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:22h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 15:18h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Skip to content