Talibani zauzeli ključni grad na sjeveru Avganistana

Radio Titograd

14.08.2021, 23:08h

< 1 min

Foto: Beta/AP

Talibani su danas zauzeli Mazar-i-Šarif, posljednje uporište afganistanske vlade na sjeveru Avganistana i približili se Kabulu.

Poslije pada Mazar-i-Šarifa, četvrtog po veličini grada u zemlji, koga su branile snage nekoliko milicija, pobunjenici kontrolišu potpuno sjever zemlje.

Abas Ebrahimzada, poslanik iz provincije Balk u kojoj se grad nalazi, rekao je da se prvo predala nacionalna vojska što je dovelo do pada morala provladine milicije i drugih snaga koje su se povukle pred napadom talibana.

Ebrahimzada je rekao da su Abdul Rašid Dostum i Ata Mohammad Nur, glavni komandujući hiljadama boraca, pobjegli iz provincije i da se ne zna gdje se nalaze.

Talibani su posljednjih dana napravili veliki napredak, uključujući zauzimanje Herata i Kandahara, drugog i trećeg po veličini gradova u zemlji. Oni sada kontrolišu oko 21 od 34 provincije Avganistana, a vladi koju podržava zapad ostao je samo mali dio provincija u centru i na istoku zemlje kao i glavni grad Kabul.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani je posjetio Mazar-i-Šarif u srijedu da podrži odbranu grada i tada se sastao sa nekoliko komandanata milicija koje su povezane sa vladom.

Gani je danas putem televizije, u prvom javnom obraćanju poslije uspješne ofanzive talibana posljednjih nedjelja, obećao da neće odustati od 20-godišnjeg “dostignuća” otkako su SAD srušile talibane nakon napada 11. septembra.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.01.2023. u 23:42h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 23:04h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 21:45h

Skip to content