SZO osniva novu naučnu grupu za istragu porijekla kovida 19

Radio Titograd

13.08.2021, 20:06h

< 1 min

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da osniva novo tijelo za utvrđivanje izvora koronavirusa, čime želi da se izbjegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Nemogućnost SZO da utvrdi gdje i kako se virus proširio je stvorio tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gdje su slučajevi kovid-19 prvi put identifikovani u Vuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da sarađuju kako bi se ubrzala istraživanja o porijeklu pandemije i depolitizovala situacija, prenosi Rojters.

U saopštenju SZO je navedeno da će novo savjetodavno tijelo pod nazivom “Međunarodna naučna savjetodavna grupa za porijeklo novih patogena” podržati brže sprovođenje daljih istraživanja.

Vašington je danas pozdravio plan SZO i istakao da je potrebno staviti akcenat na naučno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo porijeklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izvještaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri sedmice u Vuhanu tokom januara i februara, saopštio je da se virus vjerovatno prenio sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorije krajnje malo vjerovatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji, u njegovoj rodnoj Danskoj, šef tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek rekao je juče da hipoteza o laboratoriji zaslužuje dalje proučavanje.

Portparol SZO saopštila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o porijeklu virusa i novom tijelu za istragu, nema nikakve veze sa tim primjedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen prije nekoliko mjeseci.

Izvor: Tanjug/B92

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 14:04h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 13:36h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:32h

Skip to content