Sve veća marginalizacija mladih u CG

Radio Titograd

12.08.2021, 10:23h

2 min

Foto: pixabay.com/ilustracija

Uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorava na sve veću marginalizaciju mladih u Crnoj Gori i njihovu isključenost iz procesa donošenja odluka koje se ih se direktno tiču.

“(Ne)vidljiva segregacija mladih odvija se pred našim očima, potrebe i problemi mladih se ne adresiraju adekvatno što utiče i na njihovo (ne)povjerenje u institucije sistema i odnos prema građenju budućnosti van granica Crne Gore”, kazala je koordinatorka programa Aktivno građanstvo Željka Ćetković.

Iz te NVO napominju da organizuju niz programa koji adresiraju mlade i bilježi njihovo rastuće nezadovoljstvo ambijentom u kojem žive.

Milica Pavlović, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti iz Bara, u osvrtu na položaj i perspektive mladih u Crnoj Gori ocjenjuje: „Preumorni smo od laži i velikih praznih obećanja. Ne želimo da slušamo i gledamo naše roditelje, i starije generacije, kako svoje bitke i probleme prebacuju na nas. Umjesto da se bavimo 90-im mogli bi da se pozabavimo i našom budućnošću. Želimo da nam se napokon pruže te prilike ovdje, u sopstvenoj državi, a ne da jedva čekam da me put odvede što dalje od nje”.

Radovan Vojinović, student Pravnog fakulteta iz Nikšića, zadovoljan je naporima mladih ali ne i podrškom društva.

“Položaj mladih u Crnoj Gori je na zavidnom nivou, ali ne zato što je to država omogućila, već zato što su mladi pokazali kako se i u najtežim vremenima postižu rezultati. Situacija oko COVID pandemije, odsustvo uključivanja u donošenje bitnih odluka, odbijanje i nerazumijevanje većine prijedloga koje daju organizacije mladih i sl. su samo neki od problema sa kojima su se mladi susretali… Ipak, na to su odgovarali brojnim humanitarnim zalaganjima, trpeći „zatvaranja“, uz strpljenje, razumijevanje i nesebične doprinose…”, smatra on.

Covid-19 pandemija je, prema riječima Ćetković, donijela razarajuće posljedice po cijelo društvo, a naročito su njome pogođene ranjive grupe.

“Mladi čine i taj segment ranjivijeg sloja društva, jer je pandemija produbila ekonomsku nejednakost, socijalnu neizvjesnost, pogoršala kvalitet obrazovanja, uticala negativno na mentalno zdravlje. Izvještaj o brzoj procjeni socijalnog uticaja epidemije Covida-19 u Crnoj Gori April – Jun 2020, koje je objavilo predstavništvo Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, a koji je urađen u prvom talasu epidemije, ukazuje na strahove mladih u vezi sa posljedicama Covida-19 pandemije, a posebno u dijelu akademskih i ekonomskih pitanja”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO navode da najveći broj mladih smatra da ne postoji sistemska briga o njima, a regionalno istraživanje o mladima fondacije Friedrich Ebert, u okviru kojeg je CGO kao partner radio na Studiji o mladima u Crnoj Gori iz 2018/2019, ukazuje na nizak stepen povjerenja mladih u donosioce političkih odluka i visoku tendenciju odlaska iz zemlje, odnosno stabilnih 50% mladih koji žele da emigriraju iz Crne Gore vjerujući da je to za njih prosperitetnija opcija.

“Dodatno, nestabilna i neizvjesna socio-politička situacija u zemlji duboko pogađa mlade, što uslijed njihovih ograničenih mogućnosti i efekata pandemije uzrokuje još veće probleme. CGO cijeni da se mladima ne smije davati značaj povremeno i na kašičicu, jer to vodi radikalizaciji mladih, „odlivu mozgova“ i ograničavanju ukupnog napretka društva”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO podsjećaju da je međunarodni dan mladih uspostavljen je od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine i obilježava se svakog 12. avgusta kao prilika za vlade i države da ukažu na pitanja i probleme mladih širom svijeta.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 21:12h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:29h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:23h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 19:34h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:01h

Skip to content