Radomir Novaković Cakan: Sezona u Baru u punom jeku, ali nije naplaćeno ni 30 odsto boravišnih taksi

Radio Titograd

12.08.2021, 07:26h

2 min

Prema poslednjim podacima Turističke organizacije, na području opštine boravi preko 20.000 turista, što je u odnosu na lani više od deset puta, a šest odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Prema riječima direktora TO Emila Kukalja, sezona je u punom jeku, i rivijera bilježi dobru posjećenost u ovom periodu.

-Gosti su uglavnom iz zemalja okruženja, dakle oni koji mogu doći sopstvenim vozilima u našu opštinu, iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, ali i iz Ruske Federacije, doduše u nešto manjem broju nego prethodnih godina zbog lošije avio povezanosti. Do kraja avgusta očekujemo dobru posjećenost, ali već početkom septembra, kad počinje školska godina u zemljama okruženja, možemo očekivati pad broja dolazaka, što će takođe biti uslovljeno i epidemiološkom situacijom – kazao je Kukalj.

Predsjednik “Biram Crnu Goru” Radomir Novaković Cakan kaže da je ovogodišnja sezona završena, te da on već razmišlja o postsezoni.

-Vlada treba da razmišlja da uvede mjere koje će moći da budu dobre za građane i što se tiče zdravstvenog, ali i ekonomskog aspekta. Mnogo je bitno da vidimo koje mjere treba da uvedemo da bismo imali koliko- toliko dobru i postsezonu. Zatvaranje nije alternativa. Mi živimo od sezone, a ona je na izmaku i sad treba tražiti način kako da se prilagodimo koroni u postsezoni jer nam je virus svakako postao sastavni dio života-kazao je on.

Ove godine je veliki priliv gostiju iz inostranstva i okruženja, ali njihove finansijske mogućnosti nisu ni približno onakve kakve su bile 2019. godine.

– Tragedija je što na ovoliki priliv ljudi nismo uspjeli da naplatimo sigurno ni 30 odsto boravišne takse, zbog čega Crna Gora svakog dana gubi ogromne pare. Dovoljan je pokazatelj vidjeti na granicama koliki je promet ljudi, i uporediti to sa izvještajima TO koliko je naplaćeno boravišne takse određenog dana. Moramo naći način da se od toga zaštitimo, jer ovo nije obaveza koju plaćaju naši građani- kazao je Novaković.

 

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content