Proslava pet i po vjekova postojanja Carske dzamije

Radio Titograd

15.08.2021, 07:27h

2 min

Foto:portal Plav- Gusinje

Klanjanjem dzuma-namaza na gradskom trgu u Plavu obilježeno je 550 godina postojanja Carske dzamije u tvom gradu. Tom prilikom reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, kazao je da ta dzamija vjekovima okuplja i uči da se čuva svoj din, namaz i tradicija.

– Danas podsjećamo sebe da dzuma-namazom čuvamo ono što je nas čuvalo vjekovima i što će čuvati generacije poslije nas. Održavanje dzamija je znak vjerovanja u Alaha i Dan sudnji. Strah od Alaha je najveća sigurnost – kazao je reis Fejzić.

image

Klanjanje dzuma- namaza u Plavu

-D.J.

On je istakao da region Balkana zna da je mnogo Plavljana i Gusinjana otišlo širom svijeta tražeći bolje uslove za život.

– Dobro se zna da je i preko okeana ova dzamija i mnoge druge, ostala u njihovim srcima. Ova dzamija je starija od Sjedinjenih Američkih Država, gdje su mnogi naši vjernici našli svoj novi dom. To im treba biti podsjetnik da ne zaborave svoj rodni kraj, gdje god bili i gdje god živjeli. Mnogi naši preci su dali svoje živote, da bismo mi danas imali ove dzamije. Ovdje se umiralo, da bismo mi živjeli. Odavde su se iseljavali, da bismo mi živjeli – poručio je reis Fejzić.

Džuma-namazu Plavu prisustvovalo je više stotina vjernika, kao i veliki broj imama iz Crne Gore.

image

Sa svečanosti na trgu u Plavu

-D.J.

Raspoloživi podaci ukazuju da je Carska dzamija u Plavu sagrađena 1471. godine, tj. u vrijeme sultana Mehmeda Drugog Osvajača. U narodu je poznata još i kao Stara ili Drvena dzamija jer su njen prednji dio (sofertlak, trijem), krov i munare izgrađeni od drveta. Smatra se najstarijom osmanskom dzamijom u Crnoj Gori. Džamija je kroz svoju istoriju obnavljana u više navrata, a njen sadašnji izgled datira iz 18. vijeka. Zbog svog kulturnog značaja, neobične konstrukcije i arhitekture, Stara dzamija u Plavu je stavljena pod državnu zaštitu kao kulturno-istorijski spomenik treće kategorije. Ispred dzamije se nalazi i bunar, a 1986. godine izgrađen je šadrvan.

Carska dzamija se nalazi u centru Plava, na kupastom uzvišenju, a u vrijeme kada je podignuta dominirala je okolinom. Ulazila je u sastav Dizdarevića grada oko kojeg je bio zid visok od tri do pet metara.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:22h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 15:18h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

30.01.2023. u 21:43h

30.01.2023. u 21:43h

Skip to content