Prioritet zajedničko tržište pod okriljem EU

Radio Titograd

15.08.2021, 07:48h

2 min

Foto:RTCG

Crnoj Gori, kao najnaprednijem kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), više odgovara inicijativa Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, nego nedavno uspostavljeni Open Balkans (Otvoreni Balkan), gdje su za sada Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kazala je Vijestima glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić. Iz Evropske komisije (EK) poručuju da bi region trebalo da napreduje u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta.

“Vjerujem da evropska perspektiva ujedinjuje sve zemlje Zapadnog Balkana i da, umjesto uvođenja novih regionalnih inicijativa, treba da se fokusiramo na što bolju implementaciju postojećih, kako bismo ostvarili ono što je, vjerujem, zajednički cilj svih zemalja regiona – članstvo u EU”, rekla je Kordićeva.

EK je pozdravila posvećenost balkanskih lidera regionalnoj saradnji, ali ukazuje na značaj uključivanja cijelog regiona.

“Razumijemo želju da se ide naprijed. U isto vrijeme, proces koji uključuje čitav region Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. U tom kontekstu, važno je da region napreduje u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je šest lidera regiona preuzelo na samitu u Sofiji prošle jeseni”, rekla je Vijestima portaprolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su krajem jula sporazume čiji je cilj olakšavanje trgovine u regiji, stvaranje jedinstveno tržište rada i međusobna pomoć u vanrednim sitaucijama. Ta regionalna inicijativa je nazvana Open Balkans, a ranije se zvala Mini šengen.

Kordićeva kaže da, s obzirom na to da je Crna Gora najnaprednija država kandidat za članstvo u EU, Vlada Crne Gore podržava uspješnu implementaciju regionalnih inicijativa isključivo kao instrumenata brže integracije u EU.

“Stoga se prvenstveno fokusiramo na realizaciju akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta u okrilju Berlinskog procesa, kao političke inicijative koja obuhvata sve države zapadnog Balkana”, kazala je Kordićeva, odgovarajući na pitanje da li Vlada razmišlja da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan.

Navodi da je zajedničko regionalno tržište inkluzivnije od Otvorenog Balkana jer pored četiri slobode kretanja, adresira i digitalnu infrastrukturu, inovacije i jedinstvenu investicionu politiku prema standardima EU.

“Komplementarno je našem stremljenju članstva u EU i pruža okvir za korištenje sredstava iz ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u vrijednosti od devet milijardi eura. Vjerujem i da mjere rane integracije u kontekstu revidirane metodologije pristupanja EU možemo bolje ostvariti kroz zajedničko regionalno tržište, koje je sveobuhvatnija inicijativa od Open Balkans”, kazala je Kordićeva.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 14:04h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 13:36h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:32h

31.01.2023. u 19:19h

31.01.2023. u 19:19h

Skip to content